Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Mistrovství ČR amatérů

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Začalo play off BALLH

titulní obrázek

29.2.2012 od Libor Grabec, 97x přečteno

… a nikoliv bez problémů

 

 

Je to tady – některými radostně vítané, jinými přijímané s rozpaky, dalšími od první myšlenky zavrhované, každopádně netrpělivě očekávané, protože letos soutěž základní částí nekončí – play off.

První kolo přineslo kromě radosti z výhry také bohužel dost zklamání a rozčarování a ostřejších slov. Nikdo určitě nečekal, že vše bude bez problémů, obvzláště když se hraje o tolik a nervy jsou napnuté k prasknutí. Ale! Všechny problémy se dají řešit.

 

Nejostřejší kritika se snesla na adresu sobotních rozhodčích, kteří trochu víc posunuli hranici tolerovatelnosti zákroků. Zejména druhý večerní zápas byl tvrdší, než byli všichni zúčastnění ze zápasů základní části zvyklí a někteří z nich ochotni akceptovat.

Bohužel byli nedopatřením delegováni rozhodčí, kteří nemají dostatečnou zkušenost s BALLH, protože přes sezónu obvykle pískají profi soutěže a když se na jaře dostanou na amatérský led, přinášejí si s sebou toleranci z profi hokeje. Bylo domluveno, že pro příští play off utkání budou nastupovat kvalitní rozhodčí z řad těch, které známe ze základní části a tudíž i oni znají soutěž a její nastavení. 

Je ovšem též nutno si uvědomit, že utkání play off jsou jiného rázu než utkání základní části. Je na místě předpokládat, že zápasy budou ostřejší, vyhrocenější a komplikovanější. A nejen rozhodčí se musí zasadit o to, aby se play off obešlo bez nepříjemností či dokonce zranění a neslo se ve sportovním duchu.

 

A nyní již pojďme k víkendovým událostem. Byli jsme se podívat na zápase RH Finance (Bláhovka) – Re/Max Atraktiv Luleč. Bohužel jsme si vybrali ze všech čtyř zápasů asi tu nejhorší možnost – utkání bylo od začátku jednoznačné. Naštěstí oba týmy hrají pohledný hokej a padalo hodně gólů, tak bylo alespoň na co koukat.

Hru téměř celou dobu dirigovali hráči Bláhovky a většinu času se hrálo v obranném pásmu Lulče. Ta odolávala úvodnímu náporu osm minut, než padl první gól. Tým RH Finance přidal potom ještě dalších devět, na kterých se podílelo celkem šest různých střelců. Většina z branek padla po pěkných chladnokrevných akcích před lulečskou brankou, střílelo se na jistotu. Jak bylo řečeno, byl to pohledný hokej, tým RH Finance zúročil léta zkušeností a předvedl se „mistrovsky“.

Luleč na soupeře bohužel nestačila. Přesto smekáme před nasazením a hlavně výdrží všech jejích hráčů a nejen fyzickou. Podařilo se jim dvakrát ještě strategicky snížit. Poprvé na 3:1, což rozdmýchalo velký oheň naděje, podruhé ještě stále na udržitelných 5:2. Jejich bojovnost určitě posílil fakt, že oba góly byly poměrně laciné. Přestože ohrozili branku RH Finance pouze několikrát za zápas, byli třikrát úspěšní.

Utkání skončilo stavem 10:3.

 

 Kratina Jaroslav

Ve druhém čtvrtfinále porazila Toyota Kohoutovice 7.3.

V neděli se hrála předkola play off, oba zápasy skončily na skóre poměrně vyrovnaně. Druhá utkání těchto sérií, ve kterých vedou Sršni a Kačeři, se uskuteční v sobotu 3. března, kdy se rozhodne o posledních dvou aktérech samotného play off.

 

Možná je zde na místě připomenout pravidla pro určení postupujícího v play off, resp. předkole play off. Série dvou zápasů bude rozhodnuta pouze na body. Za výhru v zápase jsou tři body, za remízu jeden bod.

První utkání ze série se v případě rovnosti skóre ukončuje remízou, nenásleduje rozhodnutí na nájezdy. 

V případě rovnosti bodů po druhém utkání – tedy pokud v prvním zápase série zvítězí jeden tým a v druhém druhý a nebo pokud obě utkání skončí remízou - následují po skončení druhého utkání nájezdy pět na každé straně a pokud neurčí vítěze dále pak po jednom do rozhodnutí. Na každý z prvních pěti nájezdů musí nastoupit odlišný střelec, na další potom mohou střelci natupovat libovolně.

Dnes nás několika slovy poctil hráč RH Finance Ivo Staněk, jednoznačně nejlepší střelec BALLH a vedoucí tabulky kanadského bodování základní části soutěže.

Co byste řekl k sobotnímu zápasu s Lulčí?

Ivo Staněk: „V sobotu jsme jako první zahájili play-off s týmem HC RE/MAX Atraktiv Luleč. Podle mého názoru jsme do zápasu nastoupili s odhodláním toto utkání vyhrát a vytvořit si lepší výchozí pozici do odvety. Od začátku zápasu jsme drželi otěže pevně v rukou a soupeře jsme k větším akcím nepustili. Podařilo se nám udržet útočné pásmo a vstřelit první branky, dobrá byla hra obránců, kteří podporovali útok, a naopak útočnici se dobře vraceli do obranného pásma. S přibývajícími minutami soupeř ztrácel půdu pod nohama a v závěru již rezignoval.“

 

Bláhovka hraje BALLH druhým rokem a předtím jste byli v BHL a ještě předtím jste hráli okresní přebor. Co vás jako tým vedlo k odchodu z "profesionální" soutěže do amatérských lig? A proč z BHL do BALLH? 
I.S.: „RH Finance, dříve HC Bláhovka, hrál okresní přebor několik let a několikrát tuto soutěž vyhrál. S přibývajícím věkěm hráčů a nechutí cestovat jsme změnili soutěž na amatérskou. Dalším důležitým momentem bylo také to, že nekteří 20-letí hráči, jejichž vrcholem hokejové kariéry byl okresní přebor, se vždy na nás chtěli vytáhnout a někdy až za hranici fair play, z toho také pramenila některá zbytečná zranění. Prvním rokem jsme hráli BHL, avšak soutěž se hrála na nekvalitním ledě v Rosicích, kde jsme se také scházeli v menším počtu. Brněnská soutěž BALLH byla v tomto směru pro nás vysvobozením. Utkání se z větší části hrají v Brně na halách, soupeři jsou podstatně kvalitnější a to nemluvím ani o lepším zázemí a ledové ploše. Myslím, že tato soutěž je pro nás ideální. Dále musím vyzdvihnout vedení soutěže, hlavně Libora Grabce, který se stará o bezproblémový chod všeho dění.“

 

Změnil se tým hodně od toho "okresu"? 
I.S.: „Co se týká týmu z okresu, ten se zásadním způsobem nezměnil. Pár starších hráčů skončilo, které nahradili jiní. Náš tým je věkově nejstarší v celé soutěži, avšak až na drobné vyjímky se skládá z bývalých hokejistů. Nejstarší oslaví letos 58 let a průměr je někde okolo 43 let. Ale stále nás hokej baví a tímto způsobem můžeme také zapomenout na denní shon. V našem středu najdete hráče, kteří dříve hrávali extraligu, 1.NHL(dnešní 1.liga), dokonce někteří mají i zkušenosti ze zámoří v juniorském věku. Nesmím ale hlavně zapomenout na Marka Tichého, který byl jako hráč u prvního mistrovského titulu se Vsetínem. Soutěž BALLH se rok od roku zkvalitňuje, přicházejí noví hráči a začíná platit pravidlo, že který tým má více amatérů zůstává na chvostu tabulky.“

 

Vy sám vedete tabulku kanadského bodování soutěže i tabulku střelců s velkým náskokem. To platí rovněž pro soutěž Oldboys. Prozraďte méně úspěšným kolegům jak toho lze dosáhnout.
I.S.: „Bodování jednotlivce vyplývá z herního projevu týmu, bez dobré spolupráce se spoluhráči by jednotlivec nedokázal nic. Můžete mít tým sestavený ze samých individualit, ale tento tým nebude nikdy fungovat jako kolektiv, což je samozřejmě v kolektivních sportech jeden z nejdůležitějších faktorů. Dále nemůže být tým složený ze samých střelců, vždy je potřeba někoho, kdo umí nahrát, dalšího, kdo se vrací zpět atd. Každý jednotlivec má při sportu nějaké předpoklady, já jsem měl štěstí, že jsem vždy patřil ke střelcům týmu samozřejmě za přispění spoluhráčů.“

 

Co si myslíte o play off, která je v letošní sezóně v BALLH poprvé zavedena? 
I.S.: „Nejsem zastáncem play-off v těchto nižších soutěžích, jelikož tyto zápasy bývají často hodně vyhecované a někteří hráči nepochopí, že si jdeme jen zahrát a hokejem se bavit.“

 

Koho tipujete jako letošního mistra? 
I.S.: „Dle mého názoru by na vítězství v soutěži měly dosáhnou týmy z prvních třech míst v tabulce po základní části, avšak v play-off se může stát cokoliv.“