Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Mistrovství ČR amatérů

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Toyota nezaváhala

titulní obrázek

21.3.2012 od Libor Grabec, 87x přečteno

Crocodiles – Toyota 3:7

V druhém semifinále se potkali vítězové základní části HC Crocodiles a ze čtvrté pozice po základní části útočící Toyota. Tentokát se nejednalo o tak vyrovnaný souboj jako v sobotu. Toyota poměrně brzo převzala vládu nad hrou a téměř bez zaváhání proplula zápasem až k vítěznému konci. Nelze samozřejmě říct, že by Krokodýli nebojovali, nebo že by vítězství snad chtěli méně. Ale Toyota byla jistější, preciznější, měla trochu víc stěstí a hlavně – měla Radima.

První gól padl hned na začátku zápasu, Richard Zich ve chvíli trochu polevené pozornosti vzniklé střídáním vystřelil na krokodýlí branku a Michael Gulda přes svého obránce nic neviděl. Podobná situace nastala na opačné straně za pár minut, Libor Brůžek je tvrdými střelami z dálky pověstný. Tentokrát ale byla jeho rána vlažná a Radim Protivínský si s ní hravě poradil. Další obrovskou šanci měl Míra Přerovský o chvíli později, dostal nádherný pas přes tři pásma a jel sám na bránu, ale v závěru střelil gólmana doprostřed těla.

Ke slovu se znovu dostala Toyota v desáté minutě. Druhý gól byl stejně působivý jako první. Martin Moudrý se s pukem rozjel, přebruslil polovinu hřiště, a bez odporu střílel z likvidační vzdálenosti.

Ačkoliv se Krokodýli nevzdávali, neměli nadále štěstí. O dvě minuty později se opět předvedla Toyota, útočníci vytvořili pěknou kombinační akci a Libor Janáček střílel jejím závěru přes ležícího Michaela Guldu téměř do prázdné branky.

Ve čtrnácté minutě došlo k prvnímu vyloučení zápasu na straně Toyoty. Celkem bylo v utkání uděleno 16 trestů, větší počet Krokodýlům, ale dokonce víc než jedenkrát bylo vyloučení za 6 hráčů na ledě a nebo za menší prohřešky. Obavy z toho, že se utkání zvrhne v rozhádaný diskusní kroužek se naštěstí nenaplnily.

Krokodýli svou první přesilovku nevyužili a Toyota znovu převzala kontrolu nad zápasem. A pokračovala ve své gólové estrádě. Čtvrtý gól padl ze situace, kdy brankář Michael Gulda první střelu chytil, ale puk mu bohužel vypadl a na správném místě ve správnou chvíli stojící Tomáš Brabec vyhrál kratičký souboj s krokodýlým obráncem a puk doklepl.

Přibližně za minutu Krokodýli nepřesně vyhazovali ze své třetiny, puk získal soupeřův útok a v přečíslení tři na dva naprosto chladnokrevně s několika přihrávkami před brankou skórovali. Autorem branky je zapsán Adam Olšák, avšak obě další útočníci mají na gólu stejně důležitý podíl.

Za stavu 0:5 by se leckterý tým položil, nikoliv Krokodýli. Sbírali sice chvíli síly, ale příležitost, kterou dostali v podobě přesilovky za příliš mnoho hráčů Toyoty na ledě, tentokrát dokázali využít. Petr Matoušek překonal jinak dnes výtečně chytajícího Radima Protivínského poprvé. Mnohem důležitější byl ale gól za necelou minutu poté, kdy se exkluzivně předvedl Petr Tošnar v samostatném úniku a s jistotou vymetl pavučiny z Radimovy branky.

Toto byl zásadní okamžik zápasu pro Krokodýly, nová naděje na zvrácení průběhu. Stav 2:5 sice nebyl ideální, ale času více než jedna třetina do konce a tým si hlavně po tak rychlém zvratu začal znovu věřit. Nicméně, neštěstí nechodí po horách a naděje a euforie Krokodýlů netrvala ani 40 vteřin. Přibližně stejnou akci jako Petr Tošnar předvedl tentokrát Martin Moudrý a zvýšil náskok Toyoty opět o čtyři branky. Otázkou zůstává, co by se stalo dál a jak by celý zápas skončil, kdyby obrana byla důslednější a Michael Gulda měl víc štěstí a rychlejší lapačku a tento gól nepadl. Jenže padl. Po druhé třetině vedla Toyota nad HC Crocodiles 6:2 a závěr zápasu byl již jen kosmetickou úpravou.

        

             Michal Veselý                       Martin Moudrý                 Jaroslav Styblík      

Přece jen se ale v poslední třetině přihodily události, které stojí za zmínku. Nejprve došlo hned na začátku k dohadům ohledně sporného gólu do krokodýlí branky. Zdálky to vypadalo jako gól, Krokodýli gól neviděli, Toyota ano a rozhodčí neviděli nic. Naštěstí se nejednalo o nijak klíčový okamžik zápasu, být to za vyrovnaného stavu, byla by situace mnohem vážnější. Dále Toyota využila přesilovku a trefil se Michal Veselý. V 8. minutě skórovali ještě Krokodýli, po střele Jana Fouse dorážel Petr Tošnar.

6 sekund před koncem zápasu došlo ještě ke kurioznímu vyloučení – Radim Protivínský rozehrával puk s takovou vervou, že skončil v ochranné síti nad plexisklem. Zbytek zápasu to ale více neovlivnilo.

Utkání skončilo s výsledkem 3:7 a Toyota je k postupu do finále blíže.

Na závěr nelze nezmínit vynikající atmosféru, která na zimáku panovala. Řeč je samozřejmě o fanoušcích Toyoty. Ne nadarmo se říká, že diváci dokáží být šestým hráčem na ledě. U tohoto fanklubu to rozhodně platí a Toyota má velké štěstí, že se jí takovéto podpory dostává.

 

Na pár slov máme dnes dvojnásobného držitele ceny pro nejlepšího obránce soutěže a oporu Toyoty Richarda Zicha:

Toyota sehrála proti Krokodýlům jeden ze svých nejhezčích zápasů v této sezóně. Jak vidíš toto utkání z pohledu hráče?

Richard Zich: „Podali jsme spolehlivý výkon, hráli jsme dobře z obrany. Je to odraz našich výkonů už ke konci základní části. Vytváříme si spoustu šancí z kterých jsme schopní dát hodně golů. Zlepšili jsme i obrannou hru - což je v play off nejdůležitější - a za zádama máme spolehlivého Radima, který podává stabilně vysoce kvalitní výkony a drží nás, když je potřeba.“

Byli jste před tak důležitým zápasem nervózní? Pomohlo třeba, že jsi dal tak rychle první gól?

R.Z.: „Nervózní jsme vůbec nebyli, Toyota má velmi zkušené mužstvo. Vždy si řekneme před zápasem kdo má co hrát, kde se má kdo pohybovat a když se tohle dodrží není k nervozitě důvod ani v play off. Spíše je to správné napětí z toho, že už jde o všechno. Můj první gól byl důležitý, určil vývoj zápasu, ale nebyl zásadní. Zásadní byly další 2 góly, které jsme dali ještě v 1. třetině. Pak už jsme vývoj zápasu kontrolovali.“
Letos jsi učinil velký krok v podobě přestupu ze Sršňů do Toyoty. Co tě k tomu vedlo?
R.Z.: „Do Toyoty jsem přestoupil po dlouhém zvážení... Vedly mě k tomu poměry v mužstvu Sršňů, kde vše nefungovalo jak mělo. I když se jedná o amatérskou souěž, určitá pravidla by se měla dodržovat. Není možné abychom se např. scházeli na zápas v 5 lidech a ještě bez brankáře. Měla by tam být určitá zodpovědnost k ostatním klukům, kteří přijdou. To byl hlavní důvod mého odchodu. Měl jsem nabídku již před sezónou, ale odmítl jsem ji, protože jsem věřil, že se to zlepší...Bohužel se tomu tak nestalo , tak jsem možnosti využil.“

Patříš mezi nejlepší obránce soutěže. Prozradíš nám svou hokejovou minulost?
R.Z.: „Hokejově jsem vyrostl v Hodoníně, potom jsem odešel na Slovensko do Skalice, ještě jsem hrál v Bratislavě, Senici a skončil jsem v Břeclavi.“

Hraješ zároveň ligu BHL, dají se obě soutěže nějak porovnat?
R.Z.: „Srovnávat soutěže je složité, spousta hráčů působí v obou soutěžích. Přijde mi, že BALLH je možná o něco kvalitnější. Je zde víc vyrovnaných špičkových mužstev, tím pádem i víc vyrovnaných a těžkých zápasů. A určitě je výhoda, že se tahle soutěž hraje o víkendu.“

Letošní novinka - systém play off - vzbudila mnoho rozruchu. Co si o tom myslíš ty?
R.Z.: „Můj názor je ten, že play off jednoznačně k hokeji patří. Je to ten správný vrchol sezóny. Hraje se jinak než základní část a hlavně zde se ukáže kvalita mužstva, může klidně rozhodnout i jedna jediná chyba. Druhá věc je ta, jestli současný systém play off je vyhovující. Osobně si myslím, že není. Ideální varianta by byla na dva vítězné zápasy. Ale je to složité, protože jsme omezeni časovými možnostmi. Ale i v téhle podobě je play off přínosem.“

Pokud bys mohl do příští na BALLH změnit jednu věc, co by to bylo?

R.Z.: „Jednoznačně bych změnil postihy hráčů, kteří faulují úmyslně nebo ohrožují rozhodčí. Zde jsem přesvědčen, že je potřeba zavést takové tresty, které od těhle věci odradí. Za tyhle případy dát stop na deset zápasů a pokud by se to mělo opakovat, tak doživotní zákaz ve všech amatérských soutěžích. Je potřeba tohle trestat, aby se nestalo něco vážného. Pak bude pozdě.“