Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Mistrovství ČR amatérů

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Základní část Ostravské ligy v číslech

titulní obrázek

2.5.2012 od Jaroslav Pikula, 69x přečteno

Základní část BAIL Ostravské Hokejbalové Ligy je za námi, v tomto článku se na ni podíváme trochu jinak, a to pohledem na všemožné statistické údaje, jak si vedly jednotlivé týmy a jak jednotlivci v základní části, jaké mají šance v play-off a co možná bude v jednotlivých kolech vyřazovací části rozhodujícím faktorem.

TÝMY

HC Warrioti Havířov - Mužstvo, které nepoznalo během celé základní části, co to znamená prohrát v normální hrací době, spolu s Opavou tým s nejlepší obranou (12 z. – 22 obdržených branek) a v současnosti největší favorit na celkové vítězství. Havířov prostě buď utkání ovládl, nebo jej alespoň dovedl k nájezdům. Třikrát nenašli střelci soupeře recept na havířovskou obranu, což znamená tři čistá konta pro Josefa Navrátila. V útoku pak řádila dvojice bratrů Purgátů (David 30 KB, Marek 29 KB), doplněná na jaře o individuální výkony Tomáše Kudělky, který byl u všech zlomových momentů, které dovedly Warrioty až k vítězství v základní části. V obraně pak neodmyslitelně vyčníval Patrik Ševčík, přes kterého (podle výroku nejmenovaného hráče soupeřů) „prostě nejde projít“.  K tomu ještě můžeme připočíst pouhých 23 menších trestů ve 12 zápasech a titul nejslušnější tým základní části.

SANITRANS Opava – Nejvíce vstřelených branek a spolu s Warrioty nejméně obdržených, v jejich zápase s mladíky z Warriors Havířov se zrodil také rekordní výsledek soutěže 23:2, a také rekord soutěže v počtu bodů (Vlašánek 7+2, Kala 6+3), gólů jednotlivce (Vlašánek – 7 gólů) a asistencí (Holeš – 7 asistencí). Po dělostřeleckém podzimu se ale na jaře střelba trochu zasekla (podzim 58 branek, jaro 23 branek), z velké části to může být způsobeno i zraněním Radka Vlašánka. V bráně se pravidelně střídali Schreier a David Okruhlica, spolu s výbornou obranou (kapitán Steinwirth – nejvíce asistencí v základní části - 18) a smrtícími přesilovkami (přes 30%) zřejmě největší devíza opavských před play-off.

Dukla Hrabyň – Remízoví králové, hned 5 utkání musely rozhodnout až nájezdy, z toho na jaře rovnou čtyři a všechny skončily vítězstvím hrabyňského celku. Fantómem nájezdů se stal Pavel Kozubek, který rozhodl tři zápasy na nájezdy v řadě. Stal se taky nejčastějším exekutorem samostatných nájezdů, když je jel celkem pětkrát (úspěšnost 3 z 5) a tahounem týmu z hlediska bodování jednotlivců (19 KB). Kuriozitou je také to, že gólman David Tomaka, který nastoupil do tří utkání, pokaždé zvítězil a pokaždé to bylo právě na nájezdy. V bráně však dostával větší prostor Vladimír Benko a Dukla se tak bude moci spolehnout na dvojici vyrovnaných brankářů, podpořenou kvalitní obranou a útokem z množstvím hráčů s prvoligovými zkušenostmi z nedávné doby.

HBC Martinov – základní částí propluli martinovští hráči v klidném středu tabulky. Jako jediný tým v soutěži dokázali dvakrát pokořit vítěze základní části z Havířova na nájezdy. Nebýt některých zbytečných ztrát, mohli vstupovat do play-off z ještě vyšší pozice. Kompaktní celek bez výraznějších slabin bude hodně spoléhat v bráně na Davida Poláška, v poli se pak v posledních zápasech velmi dobře prezentovala celá plejáda hráčů – např. Vávra, Breburda, Dlouhý, Musálek, Navrátil… Pokud Martinov přejde v těžké čtvrtfinálové sérii přes Old Boys, tak bude podle redakce zřejmě černým koněm celé soutěže, protože by pravděpodobně narazil na Havířov, na který to letos prostě umí…

Old Boys Ostrava – mužstvo dvou tváří, dokázalo vstoupit do soutěže jako uragán, jenže výsledky se dostavovaly podle toho, jakou sestavu se vedení Old Boys podařilo sehnat. V sezóně se v jejich dresu vystřídali 4 brankáři a 36 hráčů do pole, do playoff však může nastoupit kvůli povinným startům pouze torzo. Jednoznačně největší zbraní bude u Old Boys útok. Pokud se na play-off sejdou Wlodyka, Čogala, Juříček, Janda a další, můžou přehrát kohokoli. Navíc v obraně si své odvádí Tomáš Vons s Danielem Poláškem a velkou zbraní může být také brankář Martin Horák se zkušenostmi z první ligy. Mužstvo může, pokud se na důležité zápasy sejde, postoupit hodně daleko nebo také vypadnout hned v prvním kole.

HBC Tygr Poruba – Katastrofální podzim, nadprůměrné jaro. Po podzimní části byli Tygři na odpis, na jaře je však nastartovala výhra s Old Boys a nejtěsnější výsledek 1:0 proti největším konkurentům v boji o play-off, mladíkům z Havířova. O svou pozici v play-off však museli bojovat až do úplného závěru soutěže, klid jim dal až bodový zisk proti Dukle v posledním kole.Nebýt pokaženého podzimu, mohli Tygři hrát klidný střed tabulky (na jaře bilance 2 vítězství, jedna porážka po nájezdech, 3 prohry, skóre 18:18). Tygři se mohou spolehnout zejména na svého brankáře, Petr Piwowarski je jasně nejlepším hráčem týmu, bez ohledu na statistiky. Navíc v poslední době předvádí fantastické výkony a má pravděpodobně nejlepší formu ze všech brankářů ligy. Zajímavostí je také to, že Tygři jako mužstvo ze spodních pater tabulky, neinkasovalo ani jednou v celé soutěži ve vlastním oslabení.  Do karet by Tygrům v myšlenkách na postup do dalších bojů mohlo nahrát také to, že se ve čtvrtfinále utkají s Duklou, kterou notně potrápili v posledním kole a dlouho sahali po vítězství.

HC Warriors Havířov – Na podzim drželi postupovou příčku do play-off, na jaře však v důležitém zápase prohráli s Tygry a to je také pravděpodobně odsoudilo k poslednímu místu. Nic na tom nezměnila ani kontumační výhra nad Old Boys, ani bodový zisk s Duklou. Mladý tým však oproti podzimu, ve kterém se zapsal do historických tabulek nově zrozené Ostravské ligy debaklem 2:23 s Opavou, na jaře radikálně změnil svou herní tvář a ani jeden klub to proti němu neměl jednoduché, Opava by mohla po posledním kole povídat, protože oproti podzimu se na vítězství notně nadřela a zvítězila „pouze“ 4:1. Warriors jsou tak určitě největší nadějí Ostravské ligy do budoucnosti, protože jejich výkony kromě kvantity zápasů začínají nabírat hlavně na kvalitě. Parta kolem Josefa Nudery, kapitána Kamila Přečka a dalších může už v příští sezóně všechny mile překvapit. Tým se začíná učit i v taktické stránce, svou velkou posilu Antonína Pechance z hokejového Havířova tajili do poslední chvíle a nutno podotknout, že jim tento tah málem vyšel. Konečné sedmé místo je však zřejmě reálným odrazem celé sezóny, nebýt zmiňované kontumační výhry, o postupujícím by bylo rozhodnuto pravděpodobně již dříve.

 

STATISTIKY JEDNOTLIVCŮ

Kanadské bodování

Po podzimu byl téměř neohroženým vládcem všech statistik Radek Vlašánek z Opavy, kvůli jeho zranění se však v jarní části na něj dotáhlo vícero hráčů a dva jej nakonec i předběhli. David a Marek Purgátové si svůj konečný útok nechali až na poslední kolo, ve kterém díky pětibodovým ziskům nakonec Vlašánka předběhli. Ten sice v posledním kole také nastoupil, očividně byl ale pohybově limitován a to na vítězství ve statistikách nestačilo. O bod před svým bratrem Markem se tedy vítězem kanadského bodování stal David Purgat, třetí pozici nakonec obsadil Vlašánek.

Celkem bodovalo 121 hráčů ze 191, kteří se objevili na soupiskách týmů.

 

Pořadí Jméno Team Soutěž Záp Góly Asist Body TM Náj NG N%
1. Purgat David WAR BOHBL, 12 21 9 30 2:00 0 0 -
2. Purgat Marek WAR BOHBL, 12 14 15 29 2:00 2 0 0%
3. Vlašánek Radek SAN BOHBL, 7 18 8 26 4:00 1 1 100%
4. Okruhlica Matěj SAN BOHBL, 12 10 15 25 10:00 2 1 50%
5. Steinwirth Libor SAN BOHBL, 12 4 18 22 6:00 0 0 -

 

Branky

Stejná situace jako v kanadském bodování nastala i v tabulce střelců. David Purgat potřeboval v posledním kole vstřelit dvě branky, aby se před opavského ostrostřelce dostal, svůj gólový účet nakonec v zápase s Old Boys zastavil na čísle čtyři a tím se stal i nejlepším střelcem základní části s jednadvaceti přesnými zásahy.

 

Pořadí Jméno Team Soutěž Záp Góly Asist Body TM Náj NG N%
1. Purgat David WAR BOHBL, 12 21 9 30 2:00 0 0 -
2. Vlašánek Radek SAN BOHBL, 7 18 8 26 4:00 1 1 100%
3. Kala Lukáš SAN BOHBL, 12 14 6 20 16:00 0 0 -
4. Purgat Marek WAR BOHBL, 12 14 15 29 2:00 2 0 0%
5. Kozubek Pavel DUK BOHBL, 11 11 8 19 4:00 5 3 60%

 

Asistence

Nejlepším nahrávačem základní části se stal Libor Steinwirth z Opavy, kterého na první místo vynesly vyrovnané výkony v celé sezóně. V závěru se ještě přetahoval o vítězství zejména se svými spoluhráči, nakonec však svou pozici uhájil.

 

Pořadí Jméno Team Soutěž Záp Góly Asist Body TM Náj NG N%
1. Steinwirth Libor SAN BOHBL, 12 4 18 22 6:00 0 0 -
2. Holeš Daniel SAN BOHBL, 8 5 16 21 0:00 1 0 0%
3. Purgat Marek WAR BOHBL, 12 14 15 29 2:00 2 0 0%
4. Okruhlica Matěj SAN BOHBL, 12 10 15 25 10:00 2 1 50%
5. Harazim Martin WAR BOHBL, 12 3 14 17 0:00 2 1 50%

 

Brankáři

Během základní části se v zápisech o utkání a na soupiskách objevilo celkem 21 brankářů, do zápasů jich zasáhlo osmnáct a pouhých sedm gólmanů odchytalo více než 40 procent utkání.

Brankářské statistiky tak ovládli v základní části výhradně brankáři prvních dvou týmů v tabulce. Nejlepším brankářem základní části podle statistik můžeme směle vyhlásit Josefa Navrátila z havířovských Warriotů, který měl nejlepší procentuální úspěšnost (91,85 %), vychytal tři čistá konta (nejlepší v lize), vychytal nejvíce výher (10) a měl nejlepší koeficient brankáře (14,94). Pouze v průměru obdržených branek (1,83) se umístil na druhém místě za Davidem Okruhlicou z Opavy (1,60), který ovšem odchytal výrazně méně zápasů.

 

Hráčské statistiky - Přesilovkové góly, branky v oslabení, vítězné góly

Nejvíce branek v přesilovkách vstřelil Matěj okruhlica, který jako jediný dokázal v početní výhodě překonat soupeřova brankáře třikrát. Celkem gól v přesilovce vstřelilo třicet hráčů.

V oslabení se dle statistik dařilo nejvíce David Čáňovi z Tygrů Poruba. Statistika ovšem není příliš vypovídající, protože stejně jako on dokázalo vsítit branku v oslabení dalších dvanáct hráčů. Pro Davida Čáně mluví pouze nejmenší počet odehraných utkání - dvě.

Ve statistice vítězných branek se na prvním místě umístil Petr Vávra z Martinova, který rozhodl svou rozdílovou trefou tři utkání, spolu s ním se to povedlo ještě Pavlovi Kozubkovi z Dukly a Markovi Purgatovi z Warriotů, pro Petra Vávru ale opět hovoří menší počet odehraných zápasů. Celkem se o vítězné branky podělilo v 41 utkáních (jeden zápas skončil kontumačně) 29 hráčů.

 

TÝMOVÉ STATISTIKY

Ve 41 utkáních základní části padlo 325 branek (nezapočítáno utkání HC Warriors Havířov – Old Boys, které skončilo 5:0 kontumačně), což dává průměr téměř osm branek na jedno utkání. Nejvíce se činili hráči Opavy, kteří vsítili 81 gólů, což je jedna čtvrtina všech vstřelených branek v soutěži. Nejhorším týmem byl v tomto ukazateli tým HC Warriors Havířov, který v jedenácti utkáních vstřelil 20 branek ( průměr 1,8 branky na zápas), pět branek mu pak do skóre přibylo za již zmíněnou kontumaci.

Nejpřesněji mířícím týmem byl Sanitrans Opava, který ze svých 445 střel trefil do černého přesně 81 pokusů – procento úspěšnosti 18,2. Nejčastěji střílejícím týmem pak byli s 448 pokusy hráči Warriotů. Na opačném pólu této statistiky se pak krčí Warriors Havířov, který vyslal na soupeřovu bránu nejméně střel – 231 a nejhorší byli havířovští mladíci i v proměňování šancí – procento střelby 8,66.

Nejlepším týmem v přesilových hrách byla Opava, která dokázala využít nejvíce přesilovek ze všech – 12, a také nejefektivněji s procentem 30,77. Opava také zahrávala nejvíce přesilových her – 39. Nejhorší přesilovky pak měli opět Warriors, když dokázali využít pouze 2 z 26 a to se rovná 7,69 %. Old Boys Ostrava se pak stal týmem, pro které jejich přesilová hra byla často i nevýhodou – při vlastní přesilovce inkasovali čtyřikrát.

Hra v oslabení trochu překvapivě seděla nejlépe až šestému týmu tabulky – Tygrům z Poruby, kteří neinkasovali ani v jednom případě z osmnácti (což je také nejméně). Do třetice nejhorším týmem byli ve hře v oslabení opět Warriors, kteří inkasovali 14 branek v 36 oslabeních, procentuálně se dokázali ubránit přesile soupeře pouze číslem 58,82%. Druhou nejhorší hru v oslabení pak měli Old Boys, kteří inkasovali přesně deset branek. Naopak hra v oslabení po útočné stránce nejvíce seděla opět Opavě, která dokázala i v početní nevýhodě vstřelit 4 góly.

Nejslušnějším týmem se stali Warrioti z Havířova, kteří za celou základní část obdrželi pouhých 23 menších trestů (méně než dvě vyloučení za zápas) a s šestačtyřiceti trestnými minutami vyhráli tabulku Fair-play. Naopak nejhorším týmem v tomto ukazateli bylo mužstvo Tygrů, které inkasovalo celkem 87 trestných minut. Vysoká hodnota je zapříčiněna zejména osobními tresty a jedním trestem hře.

Celkově se ale základní část odehrávala v poklidném duchu, bylo uděleno pouhých 8 osobních desetiminutových trestů (jeden trest na více než pět utkání), ani jeden vyšší pětiminutový trest nebo trest do konce utkání, zato byl udělen jeden trest ve hře, za nepříliš vhodné chování hráče vůči rozhodčímu.