Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Mistrovství ČR amatérů

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

PLAY-OFF 2012 - Hodnocení týmů a statistiky

titulní obrázek

15.6.2012 od Jaroslav Pikula, 59x přečteno

V posledním ze série článků o Play-Off BAIL Ostravské Hokejbalové Ligy se zaměříme na zhodnocení výkonů jednotlivých týmů ve vyřazovací části soutěže. A v neposlední řadě se na celé Play-Off podíváme také z pohledu statistikých údajů.

SANITRANS Opava – Do vyřazovacích bojů byla nasazena jako druhý tým tabulky po základní části rovnou do semifinále, ve kterém narazila na Duklu Hrabyň. Opava dokázala se štěstím otočit nepříznivý stav série, když prohrávala 1:2 na zápasy. Ve čtvrtém zápase semifinále nejprve odvrátila hrozící vyřazení až v prodloužení, o postupu do finále rozhodla v pátém zápase brankou tři vteřiny před koncem základní hrací doby. Tatam však byla její střelecká pohoda ze základní části. V play-off se Opava i přes množství šancí v každém zápase střelecky trápila, na jeden vstřelený gól spotřebovala téměř 25 střel.  Skvělou defenzívou však dokázala vyhrát i při nízkém počtu vstřelených gólů, kromě prvního zápasu s Duklou, ve kterém padlo 6 branek, nepřekročil součet skóre v žádném z následujících sedmi zápasů počet číslice tři. To se projevilo i ve finále, ve kterém si poměrně hladce poradila s Havířovem 3:0 na zápasy, k triumfu jí však stačilo vstřelit pouhých 5 branek ve třech zápasech. Ve stejném počtu zápasů však inkasovala pouze jednou, a tak se po zásluze může radovat z celkového prvenství. Velkou měrou k němu přispěla celá obrana v čele s dvojicí brankářů Schreierem a hlavně nejužitečnějším hráčem play-off Davidem Okruhlicou, rozhodujícím faktorem se ukázal také návrat opavského střelce Radka Vlašánka, který celé jaro nehrál kvůli zranění. V pouhých třech odehraných zápasech ve vyřazovací části však byl u všeho důležitého – nejdříve rozhodl pětizápasovou semifinálovou bitvu s Duklou, ve druhém finále pečetil zisk druhého vítězství v sérii a v posledním zápase dvěma góly rozhodl o novém vítězi.

Semifinále – Dukla Hrabyň 3:2 (2:4, 2:1pp, 0:1, 2:1pp, 2:1)

Finále  - HC Warrioti Havířov 3:0 (1:0pp, 2:0, 2:1)

 

HC Warrioti Havířov – Jako vítěz základní části byl Havířov nasazen automaticky do semifinále, ve kterém si jako hlavní favorit na celkové vítězství poměrně hladce poradil s Martinovem 3:0 na zápasy. Jenže přišel také o svého nejproduktivnějšího hráče Davida Purgata, který se v průběhu série zranil a do dalších zápasů už jako hráč nezasáhl. Další ztrátu utrpěli havířovští těsně před startem finále, když se zranil při „soukromých“ aktivitách i střelec důležitých branek Tomáš Kudělka. Oslabený Havířov tak na finále musel narychlo najít další střelce ve svých řadách, což se mu vzhledem k úzkému kádru nepovedlo. První finálový gól se Havířovu povedlo vsítit až v závěru třetího zápasu, to už ale nemohlo stačit. Střelecky se nedařilo ani Markovi Purgatovi, ani nejproduktivnějšímu obránci play-off Patriku Ševčíkovi. Bohužel pro havířovské se od nich v rozhodující fázi sezóny odvrátilo štěstí a kvůli zranění dvou opor nakonec i přes vyrovnanou a týmovou hru končí na druhém místě.

Semifinále – HBC Martinov 3:0 (4:2, 6:2, 4:2)

Finále – Sanitrans Opava 0:3 (0:1pp, 0:2, 1:2)

 

Dukla Hrabyň – Třetí tým základní části vstoupil do play-off ve čtvrtfinále, hraném pouze na dva vítězné zápasy, suverénní osmigólovou výhrou nad porubskými Tygry, v odvetě se však Dukla velmi trápila a musela odvracet nepříznivé skóre. To se jí nakonec povedlo, když postupovou branku vstřelil šest vteřin před koncem prodloužení Lukáš Grabovský a posunul Hrabyň do semifinále proti Opavě. Právě on, spolu s velkým srdcařem a tahounem Radimem Vaculíkem, výborným útočníkem Pavlem Kozubkem a skvěle chytajícím Vladimírem Benkem, patřil k hlavním postavám svého týmu ve vyřazovací části.

I do semifinále vstoupila Dukla podobně jako do čtvrtfinálové série na výbornou a v prvním utkání Opavu porazila 4:2. V následujících zápasech se však zbytečně stáhla do obranné ulity, přitom určitě měla na to hrát v této sérii otevřenější hokejbal. Tato taktika jí vyšla ve třetím zápase, kdy i při poměru střel 16:49 dokázala porazit Opavu nejtěsnějším výsledkem 1:0. Vycházela jí i ve čtvrtém zápase, kdy se Dukle podařilo dovést zápas až do prodloužení a byla tak jeden gól od finále. V prodloužení však podruhé v sérii padla a nakonec smolně prohrála po velkém boji i pátý rozhodující zápas, když inkasovala rozhodující branku tři vteřiny před vypršením času. Tým považovaný právem za černého koně play-off však měl určitě navíc, výborně hráli zejména zmiňovaní hráči se zkušenostmi z první národní ligy Lukáš Grabovský a Radim Vaculík, kteří se postarali o většinu branek týmu, proto je možná na škodu, že se tým uchýlil možná až k přespříliš defenzívní a opatrné hře. I tak ale hrabyňští hráči dokázali zmobilizovat síly a po dobrém výkonu, kdy dokázali zvrátit nepříznivý vývoj utkání o třetí místo, nakonec po zásluze obsadili bronzovou pozici.

Čtvrtfinále – HBC Tygr Poruba 2:0 (8:1, 3:2pp)

Semifinále – SANITRANS Opava 2:3 (4:2, 1:2pp, 1:0, 1:2pp, 1:2)

Zápas o třetí místo – HBC Martinov 5:3

 

HBC Martinov – Čtvrtý tým po základní části ohájil svou pozici i v play-off. Přitom zpočátku to vypadalo, že by mohl dosáhnout i na vyšší příčku. Ve čtvrtfinále si poměrně hladce poradil s Old Boys 2:0 na zápasy, v semifinále však v každém ze tří zápasů proti vítězi základní části z Havířova doplatil na špatný vstup do utkání, a přestože v závěrečných třetinách náskok soupeře stahoval, na vítězství to ani v jednom případě nestačilo. Tým se prezentoval sympatickou hrou, v play-off se pak nadmíru dařilo mladíkovi Weinfurterovi. Po semifinálovém vypadnutí měl Martinov po první třetině duelu o bronzové medaile dobře našlápnuto k zisku třetího místa, po zlepšené hře soupeře však nakonec na Duklu nestačil a padl 3:5. I přes nepopulární čtvrtou pozici mohou Martinovští považovat uplynulou sezónu za úspěšnou, protože se během celé soutěže prezentovali sympatickými výkony a nejednou potrápili nebo i porazili papírově silnější tým.

Čtvrtfinále – Old Boys Ostrava 2:0 (6:4, 6:1)

Semifinále – HC Warrioti Havířov 0:3 (2:4, 2:6, 2:4)

Zápas o třetí místo – Dukla Hrabyň 3:5

 

Old Boys Ostrava – Ve čtvrtfinále narazili Old Boys na HBC Martinov, kterému podlehli hladce 0:2 na zápasy. Old Boys sice během sezóny vyzkoušeli suverénně nejvíc hráčů ve své sestavě ze všech týmů, na play-off však kvůli podmínce o startech mohli využít jen hrstku z nich. V prvním zápase čtvrtfinále byli Martinovu více než vyrovnaným soupeřem, v odvetě však už na svého soupeře jednoznačně nestačili. V dobrém světle se v týmu prezentoval opavský brankář Martin Horák, který musel často hasit stoprocentní šance soupeře za někdy až příliš útočně laděnou obranou. V útoku se Old Boys mohli spolehnout na bývalého Mistra Evropy v mládežnických kategoriích Vojtěcha Juříčka, který se po delší době opět vrátil k hokejbalu. Velkým přínosem pro tým byla také dvojice Čogala – Wlodyka, kteří se postarali o většinu branek svého týmu. Konečná pátá pozice je tak pro následující sezónu velkou výzvou k jejímu vylepšení.

Čtvrtfinále – HBC Martinov 0:2 (4:6, 1:6)

 

HBC Tygr Poruba – Tým, který do posledního kola bojoval o postup do play-off proti mladšímu týmu z Havířova a postoupil do něj z poslední  šesté pozice, se málem hned ve čtvrtfinále postaral o velké překvapení. První zápas sice proti Dukle Hrabyň jednoznačně prohrál poměrem 1:8, druhý zápas byl ale už o něčem jiném a po výborné obranné taktice, podepřené skvěle chytajícím brankářem Piwowarskim, svítilo dlouho na světelné tabuli skóre 2:0 pro Tygry. Hrozící třetí rozhodující zápas v sérii hrané pouze na dvě vítězná utkání však Dukla nakonec se štěstím odmítla, když nejprve v závěrečných minutách vyrovnala na 2:2 a nakonec těsně před koncem prodloužení vsítila i rozhodující třetí gól, který odsoudil Tygry k šestému místu v letošním ročníku soutěže. Tygři každopádně udělali ze všech týmů nejvýraznější herní pokrok a po výsledkově nepovedeném podzimu byli na jaře svým protivníkům více než vyrovnanými soupeři.

Čtvrtfinále – Dukla Hrabyň 0:2 (1:8, 2:3pp)

 

 


STATISTIKY JEDNOTLIVCŮ

Kanadské bodování

Kanadské bodování play-off ovládla dvojice hrabyňských hráčů Radim Vaculík – Lukáš Grabovský. Nejproduktivnějším hráčem celého play-off se po zásluze stal prvně jmenovaný hrabyňský bojovník Radim Vaculík, který v osmi zápasech posbíral 11 bodů za 6 branek a 5 asistencí. Druhý Lukáš Grabovský vsítil nejvíce branek v play-off – sedm, k tomu přidal ještě dvě asistence. Trojici nejlepších pak uzavírá havířovský Marek Purgat, který v šesti zápasech vyřazovací části zaznamenal osm kanadských bodů za dvě branky a šest asistencí.

Z devadesátisedmi hráčů, kteří si připsali alespoň jeden start ve vyřazovací části, jich bodovalo přesně šedesát.


Brankáři

Statisky brankářů ovládl nejužitečnější hráč play-off David Okruhlica ze Sanitransu Opava. V sedmi utkáních, do kterých v play-off nastoupil, zaknihoval na brankáře úctyhodné statistiky – úspěšnost zákroků 95,60 %, průměr branek ztlačil na neuvěřitelných 1,11 branek na zápas a k tomu vychytal ještě jedno čisté konto. Těsně za ním pak skončili Vladimír Benko z Dukly a Josef Navrátil z Havířova, jejichž statistické údaje ve vyřazovací části také hovoří o nadstandardně předváděných výkonech.

 

TÝMOVÉ STATISTIKY

V šestnácti utkáních play-off padlo celkem 81 branek, což dává průměr 5,06 gólů na zápas. Oproti základní části se tak střelci činili v jednom utkání o tři branky méně, což je ale vzhledem k důležitosti zápasů ve vyřazovací části pochopitelné. Naprostým unikátem jsou v tomto směru ale zápasy mistra z Opavy. V osmi utkáních opavských hráčů padlo pouhých 22 gólů, což znamená těžko uvěřitelných 2,75 branek na zápas. I to vypovídá o výborné obraně vítěze soutěže, na druhou stranu opavští střelci byli v play-off s muškou trochu na štíru. Nejvíce branek vstřelila v play-off třetí Dukla – 24 (v osmi zápasech), nejméně pak Tygři – 3 (ve dvou zápasech)

Nejpřesněji střílejícím týmem play-off se stal tým Martinova, který na svých 21 gólů potřeboval 167 pokusů při úspěšnosti 12,57 %. Naopak na opačném pólu této statistiky se krčí vítězný tým z Opavy s pouhými s 4,28 %. Opava se stala nejčastěji střílejícím týmem, když na brankáře soupeře vyslala 304 střel v osmi zápasech, přesnost však vázla…

Nejlepším týmem v přesilovkách byl opět Martinov s úspěšností 32 % (8 gólů z 25 přesilových her), těsně následovaný Duklou s 31,82 % (7 z 22). Na posledním místě se pak umístili Tygři, kteří dokázali využít ve dvou zápasech, které odehráli v play-off, jednu ze svých osmi přesilovek při procentu 12,50.

Nejlepším týmem v oslabení byla v play-off Dukla, která inkasovala tři góly ve čtyřiadvaceti početních nevýhodách a procento úspěšnosti při hře v oslabení má těsně pod devadesát procent – 87,5. Naopak nejhorším týmem byli Old Boys Ostrava, kteří ve dvou zápasech čtvrtfinále inkasovali v oslabení rovnou pět branek  - 61,54%.

 

Statistiky jednotlivých týmů naleznete pod odkazy mužstev u jejich hodnocení na začátku článku.