Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

AHL Studénka

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Jak Dražovice přišly o šanci na finále za osm minut

titulní obrázek

29.3.2012 od Libor Grabec, 206x přečteno

Koupaliště Dražovice – RH Finance 4:5

 

V neděli v poledne se na NHL ploše odehrál závěr druhého semifinále. RH Finance vyhrály první zápas a tudíž do druhého duelu vstupovaly s výhodou. Jenže Dražovice, loňský mistr ligy, se nehodlal jen tak vzdát. A ukázalo se, že to myslí vážně, alespoň první dvě třetiny.

Ty byly z dražovického pohledu exkluzivní. Již ve druhé minutě otevíral skóre Petr Špičák. Ve 12. minutě sice soupeř využil přesilovky ke srovnání, ale pak se zase vrátili na koně Dražovičtí. Začátkem druhé třetiny rovněž v přesilové hře vytvořili ideální pozici pro Zdeňka Formánka, který střílel zdálky a brankář Libor Peč nic neviděl. Rovněž třetí gól byla přesná daleká střela Petra Marianíka. A ještě před koncem druhé třetiny pojistil skóre po rychlém breaku ukázkovým samostatným nájezdem opět Petr Špičák.

V této první části zápasu (protože vzhledem k průběhu jej lze takto rozdělit) jsme byli nadšeni vynikajícími výkony brankářů na obou stranách. Ať již Libor Peč nebo kolega kohoutovický Michal Nekvapil předváděli velmi efektní a jisté zákroky, za které jim patří obdiv nejen od diváků na hale.

         

            Michal Blahuš                       Petr Špičák                     Jiří Cupák

Na druhou stranu skvrnkou na kráse zápasu bylo velmi časté přerušování hry v důsledku diskuze dražovických hráčů s rozhodčími, často kvůli maličkostem. Za stavu 4:1 trochu nepochopitelné chování. Mezi diváky ještě v polovině třetí třetiny nikdo nevěřil, že by se mohlo „něco stát“ a všichni jsme se již těšili na nájezdy.

Pak ale přišel obrovský zlom a  hokejový koncert RH Finance. V 38. minutě skóroval Michal Blahuš ve spolupráci s Ivošem Staňkem, za minutu po přihrávce Marka Tichého po zemi střílel a přesně se trefil Jiří Cupák a za další dvě minuty našel zpoza branky přihrávající kapitán Tomáš Meixner znovu Michala Blahuše a bylo vyrovnáno.

Dražovice teď musely dát minimálně jeden gól, aby došlo k vytouženým nájezdům, nicméně nestalo se tak. Po chybě obrany a brankáře Libora Peče, který vyjel pro puk až daleko do rohu a nestihl se vrátit, doklepával ještě do prázdné Tomáš Zahradníček.

Utkání skončilo za stavu 5:4 pro RH Finance, jenž se ve finále potkají s Toyotou.

Dražovice se střetnou v boji o třetí místo s vítězem základní části HC Crocodiles.

Oba zápasy se uskuteční v neděli 1.4.

 

 BALLH dávno není amatérskou soutěží a mezi hráči lze najít i velmi úspešné profesionály. Mezi nimi jistě vyniká náš dnešní host v rozhovoru Marek Tichý, držitel extraligového titulu ze sezóny 1994/95 s týmem HC Dadák Vsetín.

   

Tým Dražovic dvě třetiny zápasu přesvědčivě vedl a pak si během chvilky nechali utéct vítězství. V čem vidíte příčinu tohoto trochu překvapivého zvratu?

Marek Tichý: „Jestli se mám vracet k našemu vítězství s Dražovicemi, tak si myslím, že rozhodla naše zkušenost daná věkem. Když uvedu, že až na malé výjimky jsme hráči kolem 40 let, tak je až s podivem, jak jsme to zvládli... Měli jsme několik přesilových her, které jsme dokázali využít. Samozřejmě jsme měli i trochu štěstí... Bylo na škodu pro hráče Dražovic, že se věnovali víc osobním soubojům, než hře 5 proti 5, kdy by nás při troše chytrosti museli přehrát. Mladší hráči v této soutěži mají s námi "staršími" pocit, že nás jednoduše přehrají silou a svádí s námi plno osobních soubojů. Kdyby využili víc bruslení, celé šířky ledové plochy, a nevyhledávali samé osobní souboje, myslím, že by měli větší šanci na úspěch. Nedá mi se nezmínit o tom, že máme v obraně beka, který má 57 let ( Mirek Hlásenský). Klobouk dolů... Dále nejproduktivnějšího obránce, který má 45 roků ( Igor Pelka). Proto je s podivem, že mladší hráči nejsou schopni proti nám najít recept, který je jenom o pohybu a větší chytrosti.“

Dosáhl jste velmi významného sportovního úspěchu, ke kterému jistě vedla dlouhá cesta. Jaká byla ta Vaše?

M.T.: „Hokej jsem začal hrát v 8 letech v Zetoru Brno. Důležitá je podpora rodičů, bez které by žádné dítě nemohlo ani v dnešní době sportovat. A chtěl bych zmínit i některé trenéry z mého dětství - pan Skopal, Farda, Kepák, Bubník.“

Jaké to je hrát nejvyšší republikovou soutěž, být součástí extraligového týmu?

M.T.: „Pěkné a náročné...“

 A co Vás přivedlo z profesionálního hokeje do RF Finance a amatérské ligy?

M.T.: „Po ukončení profesionálního hokeje jsem hrál při zaměstnání krajský přebor za Velkou Bíteš, se kterou jsme postoupili do 2. nár. ligy. Do RH Finance mě přivedla chuť dál hrát hokej a to s dobrými hráči, kde si hráč nahraje puk a nehoní se za ním jako na "rybníku." Mám tady také mnoho kamarádů z mládežnických nebo dorosteneckých let. A za zmínku stojí asi i to, že při zápase máme na střídačce paní Katku, která po celou dobu zápasu podává speciální nápoj R... Pomáhá ji při tom i náš trenér pan Alfa, bez kterého by chod klubu těžko fungoval.“
Zpátky k BALLH. Letos je novinkou v soutěži play off. Co si o tomto systému myslíte?

M.T.: „Play off se hraje hlavně pro diváky (jak se všude píše). Na nás jich moc nechodí, takže si to hrajem sami pro sebe a myslím si, že to není špatný. Hlavně proto, že během sezóny se mnohokrát mužstva nesejdou v plném složení (zaměstnání atd....) a není proto možné odhadnout sílu mančaftu. V play off by mančaft měl být snad komplet.“
V semifinále jste překonali loňského mistra Dražovice a nyní vás čeká sebejistá Toyota. Máte na ně nějaký speciální recept?

M.T.: „Recept na Toyotu: ať donese pí Katka R.., a pak se uvidí....“
Kdybyste měl možnost změnit na BALLH do příští sezóny jednu věc, co by to bylo?

M.T.: „Neměnil bych asi žádnou zásadní věc, jen mi nedá se nezmínit o tom, že hokej na této úrovni se hraje hlavně pro zábavu. Mezi hráči jsou OBROVSKÉ věkové (fyzické) rozdíly a tudíž nedokážu pochopit některé mladé hráče, když se starší hráče kolikrát nesnaží přehrát HOKEJEM, ale silou - občas v podobě zákeřných faulů.“