Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

AHL Studénka

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Tygři urvali poslední místo do play-off, přímý postup do semifinále uhájila Opava

titulní obrázek

2.5.2012 od Jaroslav Pikula, 149x přečteno

Uvnitř video) V neděli se na hřišti Sokolu Poruba rozhodlo o posledním postupujícím do play-off BAIL Ostravské Hokejbalové Ligy. Tygři Poruba předvedli proti Dukle Hrabyň velmi kvalitní výkon a dlouho sahali po výhře, konečná porážka 3:4 po nájezdech ale vnesla na chvíli do jejich řad mírnou nervozitu, protože museli ještě čekat na výsledek utkání HC Warriors Havířov – Sanitrans Opava. Jakákoliv výhra Warriors by totiž do play-off posunula právě havířovské mladíky. To se nakonec nestalo, Warriors po slušném výkonu podlehli Opavě 1:4. Opava si tímto vítězstvím také zajistila přímý postup do semifinále. V posledním utkání základní části hraném na hřišti v Zábřehu pak své první místo potvrdili Warrioti Havířov, kteří zdolali domácí Old Boys 7:4. Již o tomto víkendu pak startují čtvrtfinálové série hrané na dvě vítězná utkání, ve kterých proti sobě narazí v repríze posledního kola základní části tým Dukly Hrabyň s Tygry Poruba, druhá série pak bude mít obsazení HBC Martinov – Old Boys Ostrava.

HBC Tygr Poruba - Dukla Hrabyň  3:4ss (1:1, 2:1, 0:1)

Tygři nastoupili do utkání s vědomím, že jakýkoliv bodový zisk je téměř na sto procent posune do play-off a podle toho také vypadala první třetina. Tygři zvolili obrannou taktiku a spoléhali se na brejkové situace, což se jim vyplácelo hned od úvodu. Dukla sice teoreticky bojovala ještě o přímý postup do semifinále, nedokázala ale pokrývat brejky Tygrů a ti dokázali otevřených okýnek v jejich obraně využít dokonale. Nejprve hned v úvodu zápasu ještě vychytal téměř jistý gól fantastickým zákrokem dukelský brankář Tomaka, na začátku 6. minuty ale poprvé kapituloval, když únik Tygrů po nahrávkách Chamráda a Ryšky dokonale využil Tomáš Slečka – 1:0. Přesně v polovině osmé minuty ale bylo vyrovnáno, Martin Chovanec od zadního hrazení efektně nahrával před branku obloučkem a dezorientovaná obrana domácích si vstřelila vlastní gól – 1:1.

Druhá třetina místo očekávaného náporu Dukly přinesla útočnou hru ze strany Tygrů, kteří díky druhému gólu Slečky v utkání šli opět do vedení. To ještě zvýraznili v polovině druhé třetiny, když už na 3:1 zvyšoval Ondřej Lalík a rapidně tak zvýšil šance Tygrů na postup do play-off. Po tomto inkasovaném góle se ale obraz hry úplně změnil, Tygři možná trochu zbytečně začali bránit výsledek a jen díky opět famóznímu brankáři Piwowarskému do konce druhé třetiny inkasovali pouze jednu branku. V polovině 22. minuty totiž vrátil Duklu do zápasu Kamil Bystroň, který zužitkoval souhru Kozubka a Tomeše. Ještě do konce druhé třetiny mohlo být srovnáno po faulu Slečky, po kterém bylo nařízeno trestné střílení. Na jaře neomylný střelec nájezdů Kozubek si ale na Piwowarského nepřišel, když se mu v rozhodující chvíli míček zadrhl a zakončení bylo spíše propagační.

Třetí třetina se pak nesla v duchu totálního tlaku Dukly, pro které však byl nepřekonatelnou překážkou gólman Tygrů. Toho se jim nakonec podařilo překonat až minutu a půl před koncem, když svým druhým gólem poslal utkání do nájezdů Kamil Bystroň. V poslední minutě ještě Tygři poslali z taktických důvodů kvůli možnému startu v play-off do brány mladého Tabáška, který nakonec také musel čelit dvěma nepříjemným střelám Dukly. Na nájezdy se však do brány postavil opět Piwowarski.

Jediným úspěšným střelcem se nakonec stal hned v první sérii Kamil Grabovský, který dokázal na porubského brankáře vyzrát střelou do šibenice. Oba gólmani pak postupně vyzráli na nájezdy Lalíka, Slečky a Ryšky, respektive Kozubka a Tomeše a tak bonusový bod brala Dukla Hrabyň. Zajímavostí je to, že dukelský brankář David Tomaka nastoupil v základní části ke třem zápasům, všechny dospěly až do samostatných nájezdů a ve všech nakonec vychytal vítězství.

Dukla se dvoubodovým vítězstvím dotáhla na Opavu a díky lepším vzájemným zápasům ještě mohla doufat ve druhé přímé postupové místo do semifinále, pokud by ovšem Opava prohrála v normální hrací době s havířovskými mladíky. Tygři Poruba se díky bodu utrhli svým pronásledovatelům a tak o konečném pořadí na důležitých postupových místech musel rozhodnout až následující zápas mezi HC Warriors Havířov a Sanitrans Opava.

Branky a nahrávky: 5:08 Slečka Tomáš (Chamrád Pavel, Ryška, Tomáš), 15:47 Slečka Tomáš (Ryška Tomáš), 18:35 Lalík Ondřej (Zoubek Michal, Bojda David) - 7:30 Chovanec Martin, 21:23 Bystroň Kamil (Kozubek Pavel, Tomeš Pavel), 34:24 Bystroň Kamil (Kozubek Pavel), rozhodující nájezd Grabovský Kamil.

Střely 21:44, Vyloučení 2:3 (v čase 22:24 neproměnil Kozubek (DUK) trestné střílení po faulu Slečky (TGP) - sekání), Přesilovky 3:2, Využití 0:0, V oslabení 0:0, Diváků 25, Rozhodčí Olesz - Pikula.

 

HC Warriors Havířov – SANITRANS Opava  1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Warriors už před utkáním věděli, že pokud chtějí postoupit do play-off, tak musí vzhledem k bodové ztrátě na Tygry a mnohem horšímu skóre jakýmkoli způsobem v zápase vyhrát. To Opava stále ještě hrála o potvrzení přímého postupu do semifinále. Utkání nakonec bylo vyrovnanější, než by se po podzimním debaklu Havířova od stejného soupeře mohlo zdát. Do utkání poprvé na jaře zasáhla i zraněná opora Opavy Radek Vlašánek, který i přes očividný pohybový handicap stále bojoval o trofej pro nejlepšího střelce a vítěze kanadského bodování.

Utkání začalo nervózně a rozhodujícím faktorem se v něm nakonec staly přesilové hry, čtyři branky z pěti padly v nerovnovážné hře. Už na konci čtvrté minuty otevřel skóre utkání v početní výhodě po faulu havířovského Čaji opavský David Raab – 0:1. Asistencí se na tomto góle podílel i kapitán opavských Libor Steinwirth, který se nakonec stal nejlepším nahrávačem celé základní části. Téměř polovina všech odpískaných nedovolených zákroků byla způsobena vysokou holí, občas i trochu kuriózním způsobem. Právě po jednom takovém zákroku hrál Havířov na začátku druhé třetiny opět v oslabení, ale to se nakonec stalo jejich výhodou, protože se po nahrávce kapitána Přečka dokázala individuálně prosadit hokejová posila Havířova Antonín Pechanec a svým prvním gólem v soutěži vrátil Warriors do hry o postup - 1:1. Euforie havířovských ale trvala pouze dvě minuty, v další přesilové hře se prosadil Aleš Kavan a strhl vedení na stranu Opavy – 1:2. Do konce druhé třetiny pak Opava zvýšila na rozdíl dvou branek, když se opět jak jinak než v přesilovce trefil Steinwirth.

Třetí část hry pak přínesla na jejím začátku mírný tlak havířovského týmu, s přibývajícím časem však kontrolu nad hrou přebrali hráči Opavy a utkání se ve velkém vedru víceméně dohrávalo. Symbolickou tečku za zápasem i za havířovským účinkováním v soutěži pak ještě v poslední vteřině utkání přidal svým druhým gólem opavský David Raab.

Opava si vítězstvím zajistila přímý postup do semifinále a v konečné tabulce obsadila druhou pozici. HC Warriors Havířov nakonec obsadili v premiérové sezóně Ostravské Hokejbalové Ligy poslední sedmé místo a i přes zlepšené výkony v jarní části se do play-off jako jediný tento sympatický tým nepodívá. Po zápase převzali hráči Havířova pohár za 7. místo a oceněni byli také tři nejlepší hráči mužstva v sezóně – brankář Martin Ondruch, obránce Daniel Richtár a útočník Kamil Přeček.

Branky a nahrávky: 12:17 Pechanec Antonín (Přeček Kamil)(SH) - 3:54 Raab David (Steinwirth Libor, Okruhlica Matěj)(PP), 14:24 Kavan Aleš (Okruhlica David, Raab David)(PP), 19:43 Steinwirth Libor (Okruhlica Matěj)(PP), 35:59 Raab David (Kučera Přemek)

Střely 20:40, Vyloučení 8:6, Přesilovky 6:8, Využití 0:3, V oslabení 1:0, Diváků 50, Rozhodčí Olesz - Pikula.

 

Old Boys Ostrava – HC Warrioti Havířov  4:7 (1:1, 0:3, 3:3)

V posledním utkání celé základní části se na hřišti v Ostravě Zábřehu střetli domácí Old Boys s havířovskými Warrioty. Pozice obou týmů byly jasné už před utkáním, Havířov se stal s předstihem vítězem základní části už po minulém kole, domácí Old Boys měli jistotu pátého místa.

V utkání tak šlo spíše o to, jestli se podaří některému z hostujících bratrů Purgátů předstihnout v kanadském bodování a v tabulce střelců zraněného opavského Radka Vlašánka. Začátek utkání tomu ale nenasvědčoval, hned první vážnější akce domácích skončila brankou, to když se po přihrávce kapitána Jandy přesně trefil Vojtěch Juříček, bývalý mistr Evropy v hokejbale do 18 let z ostravského šampionátu. Vyrovnat se Warriotům, oslabeným o zraněného kapitána Ševčíka, podařilo v přesilové hře na počátku jedenácté minuty, svůj gólový účet utkání otevřel David Purgat po nahrávce Marka Purgata a Radka Krainy – 1:1. Tímto gólem se David Purgat vyrovnal bodově i gólově s vedoucím mužem těchto statistik Vlašánkem.

Zlom v utkání přinesla druhá třetina, ve které se podařilo hostujícímu celku překonat domácího brankáře Martina Horáka hned třikrát. Nejprve se trefil Tomáš Kudělka, po něm přidal svou druhou branku, kterou se stal nejlepším střelcem základní části David Purgat a po něm se trefil ještě Radek Kraina – 1:4.

Třetí třetina se pak za tropického počasí už pouze dohrávala. Vojtěch Juříček sice ještě dokázal na konci 28. minuty zdramatizovat zápas a snížit na 2:4, odpověď však přišla bleskově a hned o minutu později zvýšil na 5:2 z pohledu Havířova Marek Purgat. Podobný scénář se opakoval ještě v průběhu posledních minut zápasu dvakrát, to když se na každé straně dvakrát tefili Lukáš Janda a David Purgat, který zaznamenal v zápase celkem čtyři góly a jednu asistenci a s třiceti body se stal také vítězem kanadského bodování základní části, když o bod překonal svého bratra Marka (v zápase 1+4).

Konečné skóre 4:7 pro Havířov sice už v tabulce nic neřešilo, výhra Warriotů však znamená, že jako jediný tým v základní části neprohráli v normální hrací době ani jeden zápas. Po zápase tak zaslouženě přebral dnes nehrající kapitán Patrik Ševčík trofej pro vítěze základní části.

Branky a nahrávky: 1:51 Juříček Vojtěch (Janda Lukáš), 27:59 Juříček Vojtěch (Grufík Jonáš), 30:35 Janda Lukáš (Vons Tomáš, Juříček Vojtěch)(PP), 31:07 Janda Lukáš (Juříček Vojtěch, Tesař Jan) - 10:09 Purgat David (Purgat Marek, Kraina Radek)(PP), 13:37 Kudělka Tomáš (Kotrla Jan, Tichý Jan), 18:53 Purgat David (Šmíd Jan, Purgat Marek), 22:44 Kraina Radek (Harazim Martin, Komínek Martin), 29:00 Purgat Marek (Purgat David, Harazim Martin), 30:46 Purgat David (Purgat Marek, Komínek Martin), 33:40 Purgat David (Purgat Marek, Harazim Martin)

Střely 15:37, Vyloučení 4:3, Přesilovky 3:4, Využití 1:1, V oslabení 0:0, Diváků 20, Rozhodčí Olesz - Pikula.

 

BAIL Ostravská Hokejbalová Liga 2011/2012

KONEČNÁ TABULKA SOUTĚŽE PO ZÁKLADNÍ ČÁSTI

Pořadí Team Zápasy Výhry Prodl. Remízy Prohry Bilance Body
1. HC Warrioti Havířov 12 8 2 2 0 63:22 (41) 30
2. SANITRANS Opava 12 8 1 1 2 81:22 (59) 27
3. Dukla Hrabyň 12 5 4 1 2 53:35 (18) 24
4. HBC Martinov 12 4 2 1 5 46:44 (2) 17
5. Old Boys Ostrava 12 4 0 1 7 34:62 (-28) 13
6. Tygr Poruba 12 2 0 2 8 28:58 (-30) 8
7. HC Warriors Havířov 12 2 0 1 9 25:87 (-62) 7

 

Program čtvrtfinále play-off (na 2 vítězné zápasy):

 

Sobota 5.května - 1. zápasy (časy budou upřesněny):

08:00  Dukla Hrabyň - HBC Tygr Poruba (hřiště Poruba)

16:00  HBC Martinov - Old Boys Ostrava (hřiště Poruba)

 

Neděle 6.května - 2. zápasy (časy budou upřesněny):

10:30  HBC Tygr Poruba - Dukla Hrabyň (hřiště Poruba)

16:00  Old Boys Ostrava - HBC Martinov (hřiště Zábřeh)

 

Případný třetí rozhodující zápas se bude hrát 8.,12. nebo 13. května

V případě, že se o postupujících rozhodne už v úterý 8. května, začnou o víkendu 12. a 13. května semifinálové série prvními dvěma zápasy (semifinále a finále se bude hrát na 3 vítězná utkání, utkání o 3. místo na jedno)

 

Více informací naleznete na http://www.ahl.cz/soutez/bohbl/

 

  Pozvánka na utkání play-off HBC Martinov