Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Amatérská kutnohorská hokejová liga

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Ne každý den je posvícení

titulní obrázek

21.11.2018 od Zdenka Kölblová, 307x přečteno

lesk a bída sedmého kola BALLH

Ne vždy se zadaří, že můžeme vydat líbivý pochvalný článek o pěkných zápasech a sportovních výkonech. Tento víkend se bohužel přihodily události, o kterých je třeba napsat a uvést je v povědomí všech. Hlavně proto, abychom se jich v budoucnosti mohli snáze vyvarovat.

 

Začneme klasicky prvním zápasem v sobotu odpoledne, na NHL ploše se proti sobě postavily týmy Toyota a AC Autosklo. Jak lze od obou takto zkušených soupeřů očekávat, hrál se rychlý dravý hokej plný pěkných momentů. A jak výsledek napovídá, ACA na tom tentokrát byla trochu lépe herně, více se prosazovala střelecky. Radim se v první půlce zápasu trápil a ačkoliv Toyta v závěru neuvěřitelně zabrala, na výsledku se už nic nezměnilo a tři body jdou za Bláhovkou.

Bohužel se utkání, jakkoliv mohlo být považováno za šlágr kola, ponořilo do zmatku, negativních emocí a rozčarování. Dlužno říct, že se bezpochyby jednalo o jeden z náročnějších, ostřejších zápasů, které v rozpisu soutěže najdeme, ale rozhodčí svoji úlohu nezvládli. Dopouštěli se chyb, zmatených výroků, komunikace na ledě byla vyhrocená a zbytečně napjatá atmosféra zničila veškerý příznivý dojem.

Vedení soutěže přijalo oficiální stížnost od vítězného týmu, kterému dává za pravdu. Účastníci ligy chodí na zápasy kvůli sportu, pro radost a zábavu a platí za to nemalé peníze. Je proto nanejvýš nešťastné, když se musí zúčastnit utkání, které je řízeno hluboko pod úrovní naší soutěže. Sešlo se tentokrát příliš nepříznivých okolností najednou a dopadlo to, jak to dopadlo, zpětně se z toho lze bohužel akorát poučit. Organizátoři soutěže se do budoucna budou snažit při přípravě zápasu zvážit všechny skutečnosti lépe.

 

Druhý zápas v sobotu odpoledne přinesl duel Ivančic a Židenic. O tomto utkání lze říct, že bylo velmi pohledné. Viděli jsme plno hezkých akcí, tentokrát se hrálo bez bouřlivějších emocí. Ivančičtí měli celou dobu převahu, zpočátku nenápadnou, v pokročilejší době viditelnější. Soupeře dokonce překonali dvojnásobným počtem střel, ale to jim bohužel nebylo nic platné. Brankář Židenic byl opravdovou hvězdou zápasu a bylo by na místě v zápise uvedeného Jaroslava Bašuse vychválit až do nebes. Až na to, že na ledě ve skutečnosti nebyl Jaroslav Bašus.

Ivančice jsou nováčkem soutěže, možná i z neznalosti pravidel neuplatnili svoje práva včas během zápasu a bohužel takto zpětně již nezbývají žádné regulérní možnosti nápravy. Kapitán Židenic se k situaci vyjádřil tak, že jimi plánovaný Jarda Bašus se dvě hodiny před zápasem omluvil a na poslední chvíli za sebe sehnal náhradu. Pak ale údajně již nikdo neověřil, co je náhradník zač a že v naší lize nesmí nastupovat a vznikl tento problém. Nešťastný problém, který bohužel není ničím jiným než ukázkovým porušením pravidel ligy.

Ivančice či jakýkoliv jiný tým, nováček nenováček, všichni si zaslouží čelit v amatérské lize gólmanovi odpovídající úrovně. Na spekulace tu není místo, ani nemáme křišťálovou kouli, ale jsme si téměř jistí, že kdyby okolnosti zápasu odpovídaly pravidlům, byly by tyto tři body rozděleny úplně jinak.

 

Nakonec přece jen není úplně těžké najít na uplynulém víkendu něco pozitivního. Nedělní špíl Krokodýlů a JB Stavební přinesl hezké překvapení v podobě úrovně druhého jmenovaného. Za bojovnost a neutuchající vůli jsme hráče JBS chválili v posledních letech již mnohokrát, tentokrát ale je nutné zmínit i velký pokrok, kterého tým dosáhl. Krokodýlům nejenže byli zdatnými sekundanty, dokonce v jednom okamžiku převzali vedení a chvíli před koncem zápasu to vypadalo i na vítězství. To si zkušenější a vyhranější Krokodýli nakonec na poslední chvíli urvali pro sebe. Nicméně doufáme, že tento výkon JBS nebyl jen osamělou vlaštovkou, ale že se časem vypracují z posledního místa tabulky, které mnohaletě okupují, a stanou se hráčem, se kterým bude nutno vážně počítat. Hodně štěstí :)

 

Máme za sebou první třetinu základní části a je na čase se trochu seznámit s nováčkem letošního ročníku Ivančicemi. Na pár otázek nám odpověděl kapitán Ivančic Karel Brunclík a jenom dodám, že rozhovor do tohoto týdne byl naplánován delší dobu dopředu a shoda s aktuálními okolnostmi je náhodná.
 


DTJ Ivančice

 

Představte nám trochu svůj tým. Co jste zač, kdo jsou vaši hráči, jak dlouho hrajete hokej...?

Karel Brunclík: „Náš tým je plný silných individualit s kolektivním cítěním:) Je to parta týmově smýšlejících hokejek, která si rozumí na ledě i mimo něj. Za ty roky, co spolu hrajeme, se vše vykrystalizovalo především k obrazu našeho vedoucího Standy Štěrby, bez něhož by tým Ivančic neexistoval. To je osoba, která tým založila, a nyní se stará o všechno, co je potřeba, aby ostatní měli pohodu odvést solidní výkon a pobavit se. A za to mu patří velký dík. Tým začal v sezóně 2011 - 2012 ještě pod názvem HC Rosice, aby se pak v roce 2015 přejmenoval na DTJ Ivančice. Spousta kluků z Ivančic je a také nás významně podporuje město a místní Tělovýchovná jednota, za což je třeba také poděkovat. “

 

V jaké soutěži jste působili před letošní sezónou a jak byste ji srovnali s BALLH? Dosáhli jste v minulosti v amatéském hokeji nějakých úspěchů?

K.B.: „Doposud jsme působili v městské lize v Náměšti nad Oslavou, poslední tři roky především v její divizi A, která byla spojená s některými amaterskými kluby z Třebíče. Tam se nám podařilo několikrát vyhrát základní část, ale i celkově. BALLH má zjevně vyšší úroveň, protože jsme hned na úvod dostali už párkrát našupáno:) Navíc si musíme zvykat na plnokontaktní hokej, což třeba já osobně vítám, ale řada našich kluků na to ještě není úplně připravených. Jsme mírně zdegenerovaní z těch různých amatérských systémů, kde se nesmí úplně do těla. To je pak problém jak pro hráče, tak pro rozhodčí, protože tu hranici, kdy se ještě do těla může, a kdy už ne, má každý někde jinde. BALLH je navíc zjevně rychlejší, musíš se rozhodnout rychle, co udělat, být pořád v pohybu, a na to se nám ještě nepodařilo plně adaptovat. Jsme moc rádi, že nás Libor do soutěže na poslední chvíli zapsal, protože úroveň soutěže i její atmosféru vnímám jako skvělou a nás to může jedině posunout dál, i když se nám zpočátku nedaří dle představ.“

 

Už jste měli možnost poznat všechny svoje letošní soupeře. Jak hodnotíte ostatní týmy ligy z hlediska porazitelnosti, férovosti nebo lidskosti?

K.B.: „Ještě jsme nestačili poznat Dražovice, ale ostatní týmy ano, a i když to na ledě často tak nevypadalo, tak téměř všechny týmy jako férové rozhodně vnímám, vnímám je i jako porazitelné (každý se dá porazit) a s lidskostí bych si spíše pohrával mimo led, ale tam ji vidím:)“

 

Jako nováček to nemáte v soutěži jednoduché, ale v posledním utkání vám soupeř uštědřil, obrazně řečeno, přímo podpásovku. Chcete událost nějak komentovat?
K.B.: „Samozřejmě chci, protože ta situace z posledního sobotního zápasu pro mne byla velkým zklámáním a opětovným prozřením, jaké stinné stránky hokejové a sportovní prostředí má. Židenice se zachovali velmi neférově. Hned při rozbruslení bylo zřejmé, že si někdo z nás bude muset obrátit dresy, a tak jsem přijel za hráčem Židenic, který nesl soupisku na časomíru s relativně standardním dotazem, kdo je domácí, a kdo si bude měnit dresy, a dostal jsem odpověď ve smyslu: "nebudu se s Tebou o tom vůbec bavit, vy jste nováčci, otočte si dresy." Tak jsem cosi utrousil, aby se neřeklo, ale neměl jsem ambici takovému chování v dané chvíli konkurovat. Co však přišlo posléze mě později už opravdu naštvalo. Již při podávání ruky s kapitánem bylo z rozhovoru mezi rozhodčími a kapitánem Židenic zřejmé, že s brankářem Židenic není něco v pořádku, že standardně nechytá. Kapitán Židenic na to reagoval tak, že je to jejich dvojka. Naši kluci ale v brankářovi poznali Davida Holuba, který s nima za mlada hrával, o němž jsem se až po zápase dozvěděl, že má v BALLH totální zákaz startu. My jsme situaci během zápasu nechtěli řešit, chtěli jsme prostě hrát a vyhrát. Ale David byl proti, evidentně rozdílový brankář, velmi šikovný. Právo na kontumaci jsme neuplatnili, nechtěl jsem hned první zápas s Židenicemi odcházet s tím, že jsme vyhráli kontumačně. Ale kdyby alespoň před zápasem přijeli, že tam mají jiného golmana, že prostě nikoho nesehnali, neřekneme půl slova. Takhle si tam ale nastrčit nedovolenou posilu, ještě k tomu na tajno a se lží, to jsem zase nějakou dobu neviděl. Gratuluji chlapcům z Židenic k výhře, golman poslání splnil, podržel.“

 

Nakonec nám prozraďte, jaké jste si stanovili v této sezóně cíle a jestli se vaše očekávání po odehrané třetině základní části změnila.

K.B.: „Naše očekávání jsou samozřejmě nemalá, prostě vyhrát:) Na druhou stranu se po první odehrané třetině základní části ukazuje, že to bude sakra těžké. A o to víc musíme v dalších zápasech zabojovat a přesvědčit, že jsme plnohodnotným soupeřem pro všechny týmy soutěže. Těšíme se na to!“

 

Díky za rozhovor a ať se daří :)

 

 

 

 

 

 

Komentáře

25.11.2018, 20:39 - Petr Nováček

Dobrý den všem, dovolím se proti tomu účelově napsanému komentáři ohradit. Ad 1 zápas Ivančice - Židenice , byl vyrovnaný to souhlasím, ale nesouhlasím, že tým Ivančic, ač mu kolegyně co píše zápis dělal čárky za ,,střely,, (každá žabka nahozená na bránu), byl lepším týmem. Myslím si, že to bylo vyrovnané, až do konce. Ad 2 jako jeden ze zakládajících členů HC Židenice a již několikaletý hráč BALLH , samozřejmě pravidla znám, jako všichni z našeho týmu. Golman nám dvě hodiny před zápasem řekl, že nemůže, ale má náhradu. Jméno ani o koho se jedná jsme nevěděli a do konce zápasu jsme ani nevěděli, že nesmí údajně chytat tuto soutěž, když jsme se jej po zápase ptali po námitkách Ivančic, kteří evidentně neunesli prohru (aniž bych si myslel, že to bylo jen golmanem, když kluci z Ivančic měli několik tutovek do prázdné a nedali, ale to je jedno). Navíc tento brankář není registrován u ČSLH, chytá za školu. Takže naprosto odmítám nějaké osočování ze strany paní Kolblové. Židenice vždy hráli fairplay po celou dobu co jsou v BALLH a nikdy s námi nebyl problém, naopak jsme respektovali ostatní týmy, když dělali něco podobného a ani jsme se nikdy na nic nevymlouvali, jako někteří uplakánci. Nejsme takoví ani nebudeme. Děkuji a jsem s pozdravem. Petr Nováček

25.11.2018, 20:39 - Petr Nováček

Dobrý den všem, dovolím se proti tomu účelově napsanému komentáři ohradit. Ad 1 zápas Ivančice - Židenice , byl vyrovnaný to souhlasím, ale nesouhlasím, že tým Ivančic, ač mu kolegyně co píše zápis dělal čárky za ,,střely,, (každá žabka nahozená na bránu), byl lepším týmem. Myslím si, že to bylo vyrovnané, až do konce. Ad 2 jako jeden ze zakládajících členů HC Židenice a již několikaletý hráč BALLH , samozřejmě pravidla znám, jako všichni z našeho týmu. Golman nám dvě hodiny před zápasem řekl, že nemůže, ale má náhradu. Jméno ani o koho se jedná jsme nevěděli a do konce zápasu jsme ani nevěděli, že nesmí údajně chytat tuto soutěž, když jsme se jej po zápase ptali po námitkách Ivančic, kteří evidentně neunesli prohru (aniž bych si myslel, že to bylo jen golmanem, když kluci z Ivančic měli několik tutovek do prázdné a nedali, ale to je jedno). Navíc tento brankář není registrován u ČSLH, chytá za školu. Takže naprosto odmítám nějaké osočování ze strany paní Kolblové. Židenice vždy hráli fairplay po celou dobu co jsou v BALLH a nikdy s námi nebyl problém, naopak jsme respektovali ostatní týmy, když dělali něco podobného a ani jsme se nikdy na nic nevymlouvali, jako někteří uplakánci. Nejsme takoví ani nebudeme. Děkuji a jsem s pozdravem. Petr Nováček