Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Amatérská kutnohorská hokejová liga

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Konečně!

titulní obrázek

28.10.2009 od Zdenka Kölblová, 59x přečteno

CSKA - HC Sputnik 3:2 (SN)

Letošní ročník ligy začal pro CSKA velmi slibně, nemyslím teď marodku třetiny týmu, ale pěkná dvě vítězství a šest bodů po prvních dvou kolech. Dokonce jsme v tabulce asi dva dny byli na prvním místě. Mám to vyfocené 
Pak se něco stalo.Tedy na první pohled došlo k výměně gólmana, ale myslím, že těch faktorů bylo víc. A začalo to s námi jít z kopce. V dalších čtyřech týdnech jsme postupně prohráli všechny další zápasy, dokonce i ty, které jsme měli už skoro vyhrané, a i ty, které jsme měli opravdu vyhrát. Nepomohla ani další výměna gólmana. Z čela tabulky se CSKA dostala až do nepostupové části, kterou tak dobře zná z loňského ročníku. Situace gradovala tou příšerností, co jsme předvedli minulý týden s Bulls. A nastal čas jednat.
Poprvé za celou ligovou historii CSKA byly provedeny rozsáhlé škrty v soupisce, sestava se otřásla u samých základů a byla poměrně dost přestavěna. Proti Sputniku se představilo trochu jiné CSKA než bylo dřív. A bylo to poznat od první buly.
Po celou dobu zápasu se hrál opatrný, spíše obranný hokej. CSKA nastoupila ve dvanácti hráčích, proti deseti soupeřům a bylo jasné, že žádnou divokou honičku v ostrém tempu očekávat nelze. Spíš bylo vidět snahy o kombinační akce a šetření sil.
Poprvé za celý letošní ročník bylo vidět hráče CSKA opravdu zodpovědně bránit. Některé zákroky sice patřily spíše ke krasobluslařské akrobacii, jiné zaváněly touhou po destrukčním sebeobětování, ale naprostá většina měla společný jmenovatel – úspěch. Obrana CSKA znepříjemňovala Sputnikům život při každé jejich akci a i díky zodpovědně se vracejícím křídlům nebylo soupeři dovoleno vytvořit si takřka žádné šance.
Na druhé straně to ovšem bylo podobné. Absence Martina Klepsy před soupeřovým gólmanem byla sice dost poznat, ale ani tak to útok CSKA neměl jednoduché. Nicméně strategie na dva centry se nám tentokrát vyplatila a přemístění plašana Radka Sedláčka do útoku byl jeden z nejlepších nápadů, který jsme při rekonstrukci týmu realizovali. Jeho první představení v této roli se neslo v duchu obětavé a precizní hry, pomohl vytvořit řadu velmi pěkných šancí a jeho vystoupení bylo korunováno i gólovým úspěchem (dvojitým, ale k tomu se ještě dostanu).
Jedním z nejdůležitějších úkolů, které CSKA před sebou v tomto zápase měla, bylo uklidnit chování hráčů na lavičce. Doslova nechutné výstupy při utkání s Bulls bylo nutno jednou pro vždy zarazit a soustředit se na hokej. Nepodařilo se to sice na sto procent, ale na devadesát pět ano. A opět to bylo znatelné během celého špílu. Zejména útok, kterého se to týkalo nejvíc, se konečně po dlouhé době koncentroval převážně na hru a opravdu bylo vidět několik pěkných pokusů o založení útoku, přihrávky před bránou a kombinační akce, které na sobě nesly stopy hokejového přemýšlení. Konečně 
V první třetině skóroval Tomáš Křesálek po přihrávce druhého křídla a ve druhé přidával pěknou zákeřnou střelou Radek Sedláček. Jak již bylo řečeno, hrál se spíše opatrný a klidnější hokej, přesto si hosté v závěru druhé třetiny vytvořili mírnou převahu. A ve třetině třetí byla tato převaha markantnější. David s Martinem (a Golem v obraně) citelně chyběli a sil hodně rychle ubývalo. Fyzička je jedna z věcí, na které CSKA musí velmi intenzivně zapracovat.
Pokud bychom chtěli hodnotit utkání z hlediska tvrdosti hry a agresivity, pak tento špíl bude patřit rozhodně k těm ukázkovým. Celé CSKA (a i hráče Sputniku, pokud si mohu dovolit) za tento přístup jednoznačně chválím a smekám. Bývalo zvykem, že CSKA hojně obsazovala trestnou lavici, tentokrát opak byl pravdou (a Sputnik tuším odehrál zápas bez jediného vyloučeného hráče). Na naší straně byl ve třetí třetině vyloučen obránce Flajši za vyhození puku za hrazení z obranného pásma – nešťastná náhoda. A následně po něm Tonda Žák, jehož zákrok při oslabení se rozhodčímu nelíbil a poslal tak CSKA do tří. Stálo nás to gól, což je veliká škoda, ale obrovské poučení pro příště, alespoň doufám. A toto byl asi nejvyhrocenější okamžik celého zápasu. Obě trestné lavice již nadále osiřely.
Na 2:2 srovnali hráči Sputniku tři minuty před koncem po trochu nepřehledné situaci před Radimem a puk skončil po přetlačování a nekolikáté dorážce za jeho zády. Následný time byl soupeři k ničemu, CSKA se ubránilo a pokusilo se ještě situaci zachránit. Poslední vteřiny zápasu patří k nejnapínavějším, které si CSKA letos na ledě prožila. První útok na ledě, vhazování před Sputnikovskou brankou, deset sekund do konce, černý gólman na zemi, před ním Křesi a Adamem, plácají do puku jak zběsilí, gólman plácá lapačkou ještě urputněji.... několikrát, dokud nezazní siréna. Škoda. Na tvářích spoluhráčů je jasně číst zklamání a přiznání, že jsme si to prohráli sami. A – nikdo nikomu nenadává, nikdo se nehádá a není slyšet křivého slova. Dobře, velmi dobře.
Kapitán vylosoval, že nájezdy pojedeme jako druzí. Radim Protivinský chytá první i druhý, za nás dává Radek Sedláček a Libor Grabec. Dva body jsou doma. Po pěti týdnech. Konečně.
Velice příjemně mě (i ostatní diváky a věřím, že i některé hráče samotné) překvapilo, že jsme ustáli situaci vyrovnání na 2:2 chvíli před koncem a že se po chvilkových projevech zlosti všichni hráči uklidnili a pokusili se výsledek zvrátit a nebo alespoň udržet. Takovou disciplínu jsem na lavičce CSKA už dlouho neviděla a tleskám.
V neposlední řadě bych se chtěla zmínit o našich útočných formacích (o obráncích jsem mluvila již dříve). Ať už v centru s Radkem nebo Adamem, všechny útoky byly dnes velmi přesvědčivé a na vytvořené akce se dalo opravdu koukat. Škoda, že se nedařilo zakončení, párkrát tam Sputnikům zvonila branková tyč, ale na první pokus o nové formace to dopadlo výborně. Zvláště bych chtěla pochválit Míru Přibyla, který se do sestavy dostal na poslední chvíli z náhradnické lavice a byl velmi platným hráčem na ledě (škoda, že nevyšel ten samostatný únik).
Závěrem musím říct, že se zdá, že změny, kterými CSKA prošla, snad budou k něčemu dobré. Tento zápas nás měl prověřit a ukázat, jestli cesta, kterou jsme se teď vydali, je ta správná. Bohužel, nestalo se tak. Očekávali jsme soupeře trochu jiné kategorie, Sputnik, na který jsme narazili v tomto zápase byl jen slabým odvarem toho, co jsme si pamatovali z dřívějška a proto naše prověrka nemůže být brána úplně stoprocentně. Nicméně v mnohých aspektech se hra CSKA zklidnila, lavička se chovala jako tým, a dva body do tabulky jsou požehnáním, které jsme opravdu potřebovali jako sůl a vybojovali jsme je statečně a čistě. Doufám, že nám to vydrží až narazíme na někoho, kdo bude tvrdším oříškem.