Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Amatérská kutnohorská hokejová liga

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

BAIL Ostravská Hokejbalová Liga na startu

titulní obrázek

7.10.2011 od Jaroslav Pikula, 251x přečteno

V neděli 9. října odstartuje úvodními zápasy na hřišti Sokolu Poruba v Ostravě nová ligová seniorská soutěž. BAIL Ostravská Hokejbalová Liga nakonec bude čítat sedm mužstev. Kromě ostravských týmů se do soutěže zapojí také dva týmy z Havířova a jeden z Opavy.

 Start prvního ročníku soutěže byl oproti původnímu plánu posunut o týden, protože na poslední chvíli projevilo zájem hrát novou ligu několik dalších týmů. V jednom okamžiku to vypadalo dokonce na to, že by se soutěže mohlo zúčastnit ve svém premiérovém ročníku deset mužstev. Nejen o soutěži jako takové si můžete přečíst v následujícím článku.

Soutěž měla podle původních předpokladů začít již minulý týden, kvůli zvýšenému zájmu v posledních dnech před uzávěrkou přihlášek, však organizátoři termín posunuli. „Jak už to při startu bývá, termín uzávěrky přihlášek musel být prodloužen o týden, do poslední chvíle bylo ve hře až deset mužstev, některá by to ale nestíhala kvůli jiným sportovním aktivitám a pracovním či rodinným povinnostem,“ uvedl ke startu soutěže Jaroslav Pikula. „Velmi nás potěšil zejména zájem mimoostravských týmů z Opavy a Havířova, naopak mírné zklamání panuje z neúčasti týmů z Frýdku-Místku či Karviné, ale to se dá vzhledem k dojíždění a pravidlům soutěže pochopit.“

      Liga je pořádána a zaštiťována ve spolupráci se Sokolem Poruba, vznik vlastního ostravského právního subjektu zastřešujícího soutěž i týmy se plánuje během jarní části sezóny. Zatím jde tedy o čistě amatérskou ligu: „Na Severní Moravě se hrál kvalitní hokejbal odjakživa, důkazem toho je zastoupení Karviné či Třince v Extralize, či suverénní pozice zlínských Malenovic v Národní lize, na druhou stranu v posledních letech rapidně ubylo týmů i soutěží z nižšího výkonnostního ranku. V současnosti už vlastně fungují jenom dvě, malenovická a olomoucká liga. Ostravská liga si z obou něco přisvojuje, v první sezóně se hraje bez registraček na čistě amatérské úrovni, mužstva si v budoucnu sama určí další vývoj a směřování ligy. Cílem prostě je zahrát si nízkonákladovou soutěž, rozhodně je podle mě lepší hrát amatérskou ligu, než nehrát nic.“

     Kromě zápasů na hřišti Sokolu Poruba se bude hrát i v nově vybudovaném areálu Centra volného času v Ostravě – Zábřehu. „Tady v tom máme obrovskou výhodu, týmy si také mohly vybrat své, v uvozovkách, domácí hřiště. Představitelé Sokolu Poruba i pan Martin Nováček z CVČ v Zábřehu nám vyšli ve všem ochotně vstříc, za což jim patří obrovské díky. Oba areály navíc patří k tomu nejlepšímu, co na Moravě pro hokejbal v současnosti stojí. Velkou měrou pomohl také předseda regionu a spoluorganizátor soutěže Tomáš Macko a současný extraligový rozhodčí Daniel Polášek. Když srovnám naše podmínky s kompletním zázemím pro soutěž například se soutěží v Olomouci, je to jako noc a den.“

      I proto se už začínají rojit plány i na mládežnickou soutěž. „Na jaře s určitostí ve spolupráci s CVČ a Sokolem Poruba hodláme zorganizovat Superligu hokejbalu pro mládež. Patrony by měly být ostravské hokejové osobnosti, formát soutěže bude stejný, jaký jsme použili v Olomouci v předchozích dvou letech, kde tříměsíční soutěž hrálo každý rok přes sto dětí,“ dodává k dalšímu hokejbalovému dění v Ostravě Jaroslav Pikula.

     Ostravská Hokejbalová Liga se bude hrát podle pravidel a řádů ČMSHb, rozdíl bude pouze v některých odlišnostech, týkajících se například výstroje.  

     Hrací doba všech utkání je 3 x 12 minut s pětiminutovými přestávkami. Tresty jsou pak jako v klasických zápasech 2´, 5´, 10´.

     V základní části odehraje sedm mužstev každý s každým ve čtrnácti kolech celkem dvanáct zápasů, následně bude liga pokračovat vyřazovacími boji, ze kterých vzejde celkový vítěz prvního ročníku. Do Play-Off postupuje šest nejlepších týmů, první dva budou nasazeny rovnou do semifinále. Hráči musí mít pro start ve vyřazovací části odehránu nejméně třetinu, tedy 4 zápasy, můžou ale využít jedné „divoké karty“ pro hráče, který to nebude splňovat. Všechny série play-off kromě zápasu o třetí místo se budou hrát na tři vítězná utkání a vítěz celé soutěže bude znám nejpozději 23. června 2012.

     Pro týmy budou připraveny poháry a medaile, ceny budou také pro nejlepší jednotlivce. Kromě toho by měl být připraven také putovní pohár, který vítězné mužstvo obdrží na rok do své péče. Organizátoři zatím prozradili pouze krycí název – Ostravský „Stanley“ Cup. Věcné ceny do soutěže dodá hlavní partner, firma BAIL.

     Ke zpravodajství a statistickému zpracování soutěže se organizátorům povedlo domluvit využívání bezplatného, vysoce kvalitního webu Asociace hokejových lig, kde také pod adresou http://www.ahl.cz/soutez/bohbl/ naleznete vlastní stránku soutěže (zatím v testovacím provozu). Informace o soutěži by se měly objevovat také na hokejbalovém webu Severní Moravy.

 

Účastníci BAIL Ostravské Hokejbalové Ligy 2011-2012:

SANITRANS Opava

HC Warriors Havířov

HC Warrioti Havířov

Tygr Poruba

HBC Martinov

Dukla Hrabyň

Old Boys Ostrava

 

Rozpis prvního kola (vše na hřišti TJ Sokol Poruba):

10:00 SANITRANS Opava - HBC Martinov
12:00
Tygr Poruba - HC Warrioti Havířov
14:00
Dukla Hrabyň - HC Warriors Havířov

Celkový rozpis naleznete zde