Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Amatérská kutnohorská hokejová liga

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Tabulce vládne po podzimu Opava a Havířov, na spodu tabulky budou zuřit těžké boje o play-off

titulní obrázek

1.3.2012 od Jaroslav Pikula, 103x přečteno

(uvnitř článku videa) Podzimní část soutěže nabízela zajímavé zápasy a i několik rekordních výsledků. Všechny týmy budou po jarní části spokojeni pouze tak, že se dostanou do play-off. Jaro přinese tuhé boje o první dvě místa, která zaručují přímý postup do semifinále, ale i zápasy o samotnou šestici celků. Jak týmy hrály na podzim a čeho by asi chtěli dosáhnout se dozvíte v následujcím článku.

   SANITRANS Opava  

Celek Sanitrans Opava sídlí po podzimní části hokejbalové ligy v Ostravě na prvním místě v tabulce. Rozdíl mezi vstřelenými a inkasovanými brankami je +47 i díky debaklu, kterým rozmetli Havířov. Opava začala svou pouť Ostravskou ligou proti Martinovu, který porazila s přehledem 8:1 a připsala si tak první výhru. To druhé utkání už ale bylo oříškem, protivník byl těžký – HC Warrioti Havířov. Vatmosféře kterou vytvořili mladí z Havířova se zápas dostal až k samostatným nájezdům, které nakonec vyhrála Opava.

Jestli si myslíte, že Opava neprohrála jediný zápas, tak se mýlíte. Třetí duel proti Dukle Hrabyň vše vyvrací. Dukla dokázala bodovat za tři body po výhře 4:3. Na hřišti v Zábřehu si Sanitrans otevřela střelnici a rozstřílela Old Boys vysoko 14:1. Zápas proti Tygrům z Poruby odehrál tento tým v oslabené sestavě asi v 7 hráčích, ale nakonec to stačilo na výhru 7:1. Rekordní výhru si Opava připsala v zápase proti mladým HC Warriors Havířov, kteří utrpěli v oslabené sestavě debakl 2:23.

V čele celé ligy je opavský Radek VLAŠÁNEK s 26 kanadskými body za 18+8. Hned za ním je Matěj OKRUHLICA (8+12) a Aleš KAVAN (9+9). Do TOP 10 ligového pořadí nám ještě zasahuje Daniel HOLEŠ (3+12) a Lukáš KALA (8+6). V brance Sanitrans se střídá David OKRUHLICA (90,57%) a Jan SCHREIER (89,83%).

Celek Opavy vede po podzimu tabulku a dá se očekávat, že se bude rvát o přímý postup do semifinále play-off s celekm Warriotů a Dukly Hrabyň. Jestli to dotáhne Opava až k titulu je otazník, co nám ještě tento celek ukáže?


   

   Sestřih opavského podzimu   

 

   HC Warrioti Havířov  

Tým „starších“ zkušenějších hráčů z Havířova, celek Warriotů se usídlil na druhém místě po podzimu. Warrioti dokázali dotáhnout své snažení na tuto pozici potom, když nebylo vůbec jasné jestli busou v soutěži startovat. Warrioti Havířov jsou unikátní v jedné statistice minimálně, za podzim brankář Navrátil pustil za svá záda pouze 8 branek. A obrana Warriotů se může pyšnit přízvyskem téměř nepropustná. A jako jediní havířováci neprohráli nikdy v základní hrací době.

Úvod soutěže zastihl Warrioty ve formě a měření s celkem Tygrů z Poruby bylo téměř exibiční a vpohodě si došli pro výhru 14:0. Pak se Havířov dostal na dva zápasy, kdy musel bojovat o body až v dovedností disciplíně. Nejprve proti Sanitrans, kde v nejpěknějším utkání soutěže vyhrál soupeř z Opavy 3:2sn a později s celkem Martinova. Tam už ale Warrioti využili cenné zkušenosti a vyhráli 4:3sn.

Měsíc listopad byl pro Havířov zajímavý. Nejprve přišlo derby s celkem Warriors, které Warrioti vyhráli s přehledem 9:0. Aby zkušenější Havířov nevyšel ze cviku, tak zápas s Duklou Hrabyň došel do nájezdů, kde Warrioti nebezpečný celek porazili 3:2sn. Poslední utkání se odehrálo v Porubě s celekm Old Boys. Utkání bylo v režii havířovských barev a výhra 5:0 hovoří za vše.

V kádru Warriotů hraje i jeden z nejproduktivnějších hráčů zaniklé Oblastní ligy David PURGAT (11+4), tento ostrostřelec patří mezi čtyři nejlepší hráče celé soutěže. Jeho brácha Marek PURGAT (8+6) se rovněž vlezl mezi nejlepší hráče. Na 8. příčce ligového pořadí nalezneme ještě Jana KOTRLU (7+7). V tomto kádru všechny zápas odchytal Josef NAVRÁTIL, který chytá závodně inline za Havířov a má hodně zkušeností z prostředí mezi třemi tyčemi (93,80%). Je nejlepším brankářem celé soutěže.

Havířovvští Warrioti budou bojovat o první pozici s celkem Opavy zcela určitě. Patří mezi favority na zisk titulu a uvidíme jestli se naplní i papírové předpoklady nebo se stane nějaké překvapení.


   

   Warrioti - Sanitrans   

 

   Dukla Hrabyň  

Armádní celek Dukly Hrabyň jak si v nadsázce pžezdívají hráči Hrabyně drží třetí pozici a drží naději na přímý postup do semifinále play-off. Tým vznikl jako jeden ze zakládajících členů soutěže a jde především o to pobavit se hokejbalem a užít si sport v partě kamarádů. Tomáš Macko, který se o tým stará může být nadmíru spokojen.

Pouze jedna prohra po základním čase a na kontě 13 bodů, což je jen o bod méně než mají Warrioti. V poměru vstřelené/inkasované branky si celek Dukly vede rovněž klidně +14 hovoří za vše. Dukla začala svou pouť Ostravskou ligou v zápase s Warriors. Utkání bylo velmi vyrovnané první třetinu, kde se Havířov dotáhnul, ale nakonec Dukla zařadila vyšší stupeň a vyhrála 11:3. Své tažení ale překvapivě protáhla i v zápase s Opavou, kterou dokázala porazit 4:3 a start soutěže byl jako z říše snů.

Listopad zastihnul Hrabyň v horším rozpoložení. Na hřišti v Zábřehu podlehla Old Boys těsným rozdílem 2:3, následující zápas s Warrioty musely rozhodovat až nájezdy, které Dukla prohrála. Své mírné zaváhání chtěli hráči Dukly odšinit s celekm Tygrů, který porazili 8:2. Dukle patří ještě jeden primát, jako jediný tým spolu s Martinovem odehrála poslední utkání s tímto soupeřem až na začátku prosince. Výhru si připsala Hrabyň v poměru 4:3.

Hráči Dukly se mohou pochlubit i postavením v TOP 10 kanadského bodování. Konkrétně ostrými pálil na podzim Tomáš ŠIMKO (10+2) a v asistencích se činil Martin MATOCHA (1+11). Za zmínku stojí i Miloš KUSÝN (5+3). Pro zajímavost Tomáš MACKO je 24 v pořadí KB a vstřelil 3 branky a na 3 přihrál. V brance Dukly chytá především Vladimír BENKO (88,03%), ale v jednom případě se dostal do branky Lukáš ZAVADIL (86,96).

Tento tým nás může na jaře ještě poořád překvapit. Útok na první místo není jen pouhou smyšlenou pohádkou, ale reálný příběh. Dukla se bude jistě snažit probojovat minimálně přímo do semifinále play-off. Jak se povede celku Tomáše Macka uvidíme už v brzké době.


   

  Dukla - Sanitrans   

 

   HBC Martinov  

Další tým, který přichází na řadě v naší rekapitulaci je celek Martinova. Martinovští sídlí na 4. místě tabulky, kde se dostali po 2 výhrách, 1 po prodloužení a 1 prohře po prodloužení a 2 prohrách za nula bodů. Martinov má ambice podle všeho udžet si solidní pozici pro play-off k čemu by jim 4 pozice mohla pomoci, ale útok na 3. příčku už bude velmi těžký. Ztráta 4 bodů může být už určující.

Martinov měl stup do sezony nejtěžší ze všech celků, nastupoval proti Sanitrans Opavě. Opava si zápas pohlídala a otevírací utkání celé ligy vyhrála 8:1. Proti Old Boys už se mohl ale Martinov radovat s premiérové výhry. Výsledek 4:2 se ale nerodil lehce a byl to velmi těžký zápas. Na konci října se ještě Martinovští postavili Warriotům z Havířova, kterým podlehli až po nájezdech 3:4.

Listopad a možná největší překvapení hned po prohře Opavy s Duklou, bylo na světě. Martino sváděl tuhé bitvy už v přípravných zápasech s Tygry, kteří potřebavali bodovat. V tomto utkání nebyl nic jinak a zápas vyhrál Martinov až 2:1 po nájezdech, kdy předvedli Tygři jeden z nejlepších zápasů v sezoně. Přemožitelé Tygrů Havířovští Warriors byli v kalendáři střetnutí hned na to. Zápas, do kterého šel Havířov oslaben o klíčové hráče základní sestavy vyhrál Martinov 12:2. Poslední zápas odehrál Martinov, jak už jsme zmínili, až v prosinci. V něm podlehl Martinov celku Dukly 3:4.

Podzim odhalil hráče na které se může Martinov spoléhat a opírat. Hráč, který je nejvýše v kanadském bodování ligy je na 18. místě a je jím Adam KAROLA (4+4), hned za ním je usazený Petr VÁVRA (2+6). I Tomáš MUSÁLEK se ještě vešel s Tomášem KRATOCHVÍLEM a Jiřím NAVRÁTILEM do třicítky hokejbalistů. V brance Martinova podává dobré výkony David POLÁŠEK (87,86%), který odchytal všechny zápasy.

Celek Martinova asi nepatří mezi nejlepší celky ligy, ale určitě se nedá podcenit. Předvádi různé výkony a někdy dokáže pořádně zatopit i těm největším favoritům. Martinov se řadí do řady celků, které pravděpodobně v poklidu odehrají základní část ve středu tabulky, ale co vy víte? Dokáže Martinov překvapit?


   

  Martinov - Sanitrans 

 

   Old Boys Ostrava  

Celek vedený Lukášem Jandou má dvě tváře. Jedna dokáže porazit a potrápit i favority a ta druhá je o něco slabší. Prozatimní 5. místo, kde mají stejně bodů s celkem Martinova je zcela vypovídající. Tři výhry a tři prohry, to je bilance zápasů, na kontě 9 bodů. Pokud chce Old Boys alespoň pomýšlet na play-off z této pozice, bude muset poodskočit Havířovu. Náskok je ale už 6 bodů a vzájemný zápas bude klíčový.

Vstup do soutěže se Old Boys zcela nepovedl. V úvodním utkání soutěže podlehli celku Martinova 4:2 a museli jak se říká zabrat v utkání dalším. V tom se postavil do cesty Warriors Havířov, který měl chuť na další ligové body po výhře nad Tygry. Utkání bylo zcela vyrovnané a rozhodl výborně chytající brankář Old Boys a brejkové situace Old Boys. Nakonec „staří kluci“ vyhráli 6:1 a připsali si povinné tři body.

Na začátku listopadu přišlo trápení s Tygry z Poruby. Nakonec po vyrovnaném průběhu vyhráli Old Boys 4:2. Jak jsme už nastínili, tak je to celek s několika tvářemi a jediný celek, který má domácí hřiště v Zábřehu. Vše se potvrdilo, když 3:2 porazili Duklu Hrabyň a připsali si nejcennější skalp. Zápas proti Sanitrans se vůbec nepodařil. Opava získala zápas vysoko 14:1. Poslední utkání podzimu odehráli Old Boys proti celku favorizovaných Warriotů. Zápas skončil 0:5 ale tento celek opět potvrdil, že může hrát s každým celkem.

Mezi nejlepší hráče a hráče, kteří zařídili de facto všechny branky Old Boys a svými trefami zničili Warriors jsou určitě Jiří WLODYKA (7+4) a Marek ČOGALA (7+2), oba se dostali do Top 10 celé soutěže. Mezi třemi tyčemi se střídají dva brankáři a se vší úctou to je alfou a omegou těchto zápasů, kdo nastoupí. Ondřej ŽIVČÁK (92,38%) prokazuje nejlepší výkony. Jeho dvojkou je Radim KLEPÁČ (77,01%), procenta v závorkách hovoří za vše. Uvidíme co nám ještě parta zvaná Old Boys ukáže.

   

  Old Boys - Sanitrans   

 

   HC Warriors Havířov  

Předposledním celkem tabulky je havířovský Warriors, který má na svém kontě jedinou výhru, ale o to cennější s posledními Tygry z Poruby. Cílem Havířova je zcela určitě udržet play-off a pokud se naskytne možnost poskočit i pozici nahoru. Jedná se věkově o nejmladší kádr v soutěži, které se ale může pyšnit bohatou historií.

Vstup do soutežě byl pro Havířov velkou neznámou, nikdo netušil jak na tom tento kádr bude a jestli je schopen kourovat protivníkům. Havířov se v premiéře utkal s Duklou Hrabyň, která se rychle na začátku utkání ujala vedení. Havířov ale zabojoval a první část utkání hrál vyrovnaně. Poté se ale Dukla chytla a vyhrála vysoko 11:3. Už ve druhém utkání bylo jasné, že Havířov bude hrát klíčový zápas podzimu s porubskými Tygry. Do utkání ale vstoupil špatně a Poruba vedla už 3:0, ale po změně složení lajn, které Josef Nudera vymyslel se hra vyrovnala a Warriors zápas otočili a v dramatickém závěru utkání udržel vítězství 5:4 a slavil premiérové tři body.

Rozjetý Havířov byl ale schlazen v Zábřehu proti Old Boys, hrál vyrovnaný hokejbal, ale domácí hrozili z protiútoků a brejkovým situací a díky skvěle chytajícímu brankáři vyhráli 6:1. Další zápas byl ve znamení derby střetl se totiž Havířov proti Warriotům z Havířova. Utkání vyhrál zkušenější a starší tým 9:0. Do utkání s Martinovem šel Havířov oslaben o hráče základního kádru a hra tomu také odpovídala. Martinov si připsal tři body za výhru 12:2.

Jestli si myslíte, že to byla katastrofa, tak se mýlíte a pravděpodobně jste neslyšeli o zápase proti silné Sanitrans Opavě. V utkání jasně Opava kralovala a vyhrála rekordním výsledkem celé soutěže 23:2. I přesto se ale můžeme přít o tom, jak by zápas vypadal, kdyby měl Havířov všechny hráče.

Kanadské bodování je i vzhledem k počtu vstřelených branek u Warriors dost chudé. Na 23. místě bodování ligy je hráč od kterého by se to možná před sezonou nečekalo. Daniel RICHTÁR (3+3) jako obránce patří k nejlepším hráčům Havířova, následovaný je mladým Lukášem LAUBEREM (3+3), kterému je teprve 15 let! Třetím do party je ještě Patrik BRŮNA, který ale vzhledem k vedení Havířova nemá start na jaře jistý.

V brankovišti Havířova to bylo na podzim jasné. První utkání odchytal Dominik HODER (80%), po zbytek sezony už ale chytal pouze Martin ONDRUCH (72,59%). Třetím do party bude ale na jaře David MOTLOCH, který přešel z útoku do branky. Jeho výkony jsou kvalitní a na turnaji staršího dorostu v Opavě odchytal skvělé zápasy. Uvidíme jak to ještě dopadne, každopádně má havířovský lodivod Josef Nudera o čem přemýšlet.

Po podzimu je Havířov v play-off a asi by mělo být jasné, že pokud by tak skončil i po celé základní části bylo by to kvalitní a byl by to úspěch. Havířov začíná jaro proti Tygrům z Poruby, takže se nám play-off hádanka rozkryje už zanedlouho. Dokáže Havířov udržet play-off?

 

   HBC Tygr Poruba    

Celek Tygrů z Poruby v minulosti hrál 2. ligu hokejbalu a jeho historie je také poměrně bohatá. Po podzimní části patří Porubě poslední místo, kde se krčí s 1 bodem. Ale pouhou dvoubodovou ztrátou na Havířov. U Tygrů je vidět velká snaha se od toho pomysleného dna odlepit a vybojovat si účast ve vyzařovacích bojích.

Tygři vstoupili do soutěže s nejtěžším možným soupeřem - Warrioty z Havířova. Utkání mělo jasný průběh a Havířoov ho vyhrál 14:0. Druhý zápas byl klíčový, soupeř Warriors Havířov potřeboval nutně bodovat. Tygři vstoupili do zápasu mnohem lépe a vedli 3:0, ale rázem si náskok prohospodařili a prohrávali 5:3. V přesilovce ve třetí části ještě snížili na rozdíl jedné branky, ale v závěrečné dramatické koncovce bez brankáře neuspěli. Nutno podotknout, že měli přesilovku 6 na 4!

Proti celku Old Boys se Tygrům poměrně dařilo. Tygři prohráli po zlepšeném výkonu 2:4. Zápas s Martinovem byl ale nejvyrovnanější a musely rozhodovat až samostatné nájezdy, které Martinov vyhrál. Poruba získala pouhý bod a snaha dohnat Havířov se stala jen pouhou smyšlenou domněnkou. I tak se ale bod počítá.

Proti Sanitrans výsledek 1:7 vypadá přijatelně,ale Opava přijela pouze se sedmi hráči do pole a to se později jasně ukázalo jako alfa a omega toho týmu z Opavy. Poslední zápas podzimu odehráli Tygři proti  Dukle Hrabyň, kterou nedokázali moc potrápit a prohráli 2:8.

Tým Poruby se opírá o několik hráčů. Nejlepší v kanadské bodování je na 31. místě ligy Ondřej LALÍK (2+2) a následovaný je Romanem ŠTĚRBOU (1+3). Za zmínku určitě stojí ještě Jan ŠAMAJ (1+2). Brankáři Poruby to mají hodně těžké. Mezi třemi tyčemi chytá Petr PIWOWARSKI (84,85%), i když mimo pořadí je s jedním odchytaným zápase ještě Michal ZOUBEK (61,54%).

Tým Poruby bude chtít zabojovat o postupové místo do play-off zcela určitě a jestli se jim to povede, to se dozvíme už zanedlouho v zápase s Havířovem, který bude doslova zápasem rozhodujícím. Tak co, dokáží to Tygři z Poruby?

  Tygr Poruba - Sanitrans