Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Brněnská amaterská liga ledního hokeje

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

NÁZOR

titulní obrázek

1.12.2007 od Petr Havliš, 55x přečteno

Kauza Leicman

Jakožto předseda BHL jsem byl vyzván Jirkou Sklenářem k řešení "kauzy Leicman".  Předesílám, že si rozhodně nedělám nárok na jednoznačné rozhodnutí o vyloučení Petra Leicmana z BHL.  Ale rád bych vyjádřil několik svých názorů vztahujících se k této kauze.

Smyslem toho, že jsem se začal víc angažovat v NLLH, přejmenové posléze na BHL, bylo především to, aby tato amatérská hokejová soutěž získala určitý řád a prestiž. Proto jsem taky vypracoval Stanovy BHL a Herní řád BHL, které dávají soutěži jasný rámec, proto jsme se společně s vedoucími jednotlivých týmů BHL dohodli na uzavření smlouvy se společností STEL, spolupráci s ČSLH, zapojení se do projektu webových stránek AHL atd. To vše postupně soutěž jako celek zlepšilo jak organizačně, tak herně, ale na druhou stranu to přineslo i víc tvrdosti a taky možnosti výměny názorů na problémy, tak jak se tomu děje i v tomto případě. 

Stanovy i Herní řád BHL by nám měly dát návod na řešení problémových situací, kam kauza Leicman jednoznačně spadá. Většina vedoucích týmů BHL se na Schůzích BHL shodla, že amatérský hokej hrajeme pro radost a nikdo nestojí o zranění a osobní invektivy. Proto byl taky postupně zpřísněn Herní řád tak, abychom omezili především zranění a vulgarity vůči rozhodčím. Bohužel se ne vždy daří Herní řád vykládat jednoznačně, jak je tomu i v tomto případě (viz názor Jirky Sklenáře vs. ostatní diskutující). V zájmu objektivity uvádím celý článek 5.2. Tresty bez vsunutých názorů:

Při zranění protihráče, které je označeno rozhodčím v zápise jako úmyslné zranění, bude hráč, který zranění způsobil, vyloučen ze soutěže BHL. Hráč bude vyloučen ze soutěže rovněž v případě fyzického napadení rozhodčího. V obou případech je takové vyloučení ze soutěže BHL doživotní. Komise složená z vedoucích jednotlivých družstev zváží na posezónní schůzi možnost odpuštění trestu pro další ročníky soutěže BHL. Výkonný výbor BHL bude při vyloučení hráče ze soutěží BHL informovat rovněž soutěž BALLH, aby bylo znemožněno hráči nastoupit v amatérské soutěži BALLH. Do BHL bude rovněž znemožněn nástup hráče, který byl doživotně vyloučen ze soutěže BALLH.

Diskuse se strhla hlavně kolem části "znemožněn nástup hráče". Ta lze asi opravdu vykládat dvojím způsobem. Já osobně jsem tím ale jednoznačně myslel účast v BHL obecně. Tedy i hráč, který léta hraje v BHL a je vyloučen z BALLH, nesmí nastupovat v zápasech BHL. Je samozřejmě k diskusi, jestli má být vyloučení doživotní nebo jen do konce sezóny, jestli máme opravdu vyloučení vztahovat recipročně na obě soutěže atd. Vyloučení ze soutěže není nikdy černobílé a patrně na ni budou mít obě strany většinou opačný názor. 

V konkrétní kauze Leicman zatím vidím následovné řešení:

- Petr Leicman by měl mít pozastavenou činnost v BHL do doby, než BALLH vynese jednoznačný verdikt po odvolání se jeho týmu

- Pokud bude potvrzeno vyloučení, je dle mého výkladu Herního řádu vyloučen rovněž z BHL. Toto bych ale chtěl prodiskutovat a definitivně potvrdit Schůzi BHL, takže vstoupím v jednání s vedoucími týmů BHL. Dle platného řádu BHL by pak bylo na posezónní Schůzi BHL hlasováno o možnosti prominutí trestu pro další ročníky.

- Vedoucí týmů BHL by měli dle již dříve avizovaného požadavku předložit do 10.12. požadavky na změny v Herním řádu. To se samozřejmě týká i článku Tresy, takže zvažte a navrhněte, jak tento článek upravit, aby byl jasný, ale ne "likvidační". Je jasné, že doživotní vyloučení ze sotěží BHL i BALLH je velice tvrdý trest a mělo by být zabráněno jeho zneužití.

Jakékoliv zásadní otázky a problémy řeší dle Stanov a Herního řádu Schůze BHL, takže berte tento můj příspěvek jako osobní názor předsedy BHL.

-