Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Městská liga Moravské Budějovice - 1. liga

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Pohár míří do Tišnova.

titulní obrázek

28.4.2008 od Libor Grabec, 94x přečteno

O víkendu 12.–13.4. bylo odehráno poslední kolo BALLH 2007/08. Soutěž zná své vítěze i poražené a má za sebou úspěšnou sezónu bohatou na krásné hokejové bitvy, ale bohužel i na momenty, které visí jako temné mráčky na nebi letošního ročníku. Nejlepším gólmanem byl zvolen Radim Protivínský (Čerti), tabulku kanadského bodování s přehledem vyhrál Michal Veselý (Toyota) a putovní pohár pro mistra ligy bude příští rok bydlet v Tišnově.

BALLH má za sebou velmi silnou sezónu, úroveň soutěže rok od roku stoupá a letos tomu nebylo jinak. Hlavní roli přitom jednoznačně hrál příliv nových hráčů, některé týmy před sezónou výrazně posílily sestavy. To také letos konečně zamíchalo pořadím v tabulce a skončila čtyřletá mistrovská vláda Toyoty, což je mnohými účastníky ligy považováno za velké plus. Dalším nepopiratelným kladem je vzájemná vyrovnanost týmů, o vítězích rozhodovaly až finální zápasy, bojovalo se do posledního kola.
Sezóna přinesla také řadu nečekaných zvratů, tabulka v první polovině vypadala úplně jinak než v jejím závěru. Dobře rozehraná soutěž pro některé týmy nakonec skončila zklamáním, jiným jakoby nový rok (2008) vlil i novou sílu do žil. Panuje trochu rozdílný názor na to, zda si některé týmy, které obsadily první příčky v soutěži, svá vítězství opravdu zaslouží.
Na překvapení pestrý ročník zažil i stinné okamžiky a ponese si s sebou nálepku chaosu kolem registrovaných hráčů. Uvolněná pravidla ligy dovolila vzniknout situaci, kdy se boje přenesly od hokeje ke vzájemnému obviňování, z ledu ke stolu, k soupiskám, občanským průkazům a na svaz ČSLH. Následkem bylo několik smutných a zbytečných kontumací, které nakonec i ovlivnily konečné výsledky. Většina účastníků ligy se přitom shoduje na tom, že tyto tahanice jsou nejenže hloupé a BALLH vůbec nesluší, ale jsou znamením toho, že soutěž určená pro amatérské hráče se dostává do dimenze, kde ji nikdo nechce mít a je třeba ji vrátit pevně na zem. A vedení ligy je připraveno na nastalý problém reagovat, stanovit nová pravidla a učinit opatření, která by do budoucna čemukoliv podobnému zamezila.
Přesto si většina z přibližně 250ti hráčů a gólmanů, kteří se proháněli letos po ledě v zápasech BALLH, odnáší krásné hokejové zážitky ať už z gólů, kombinačních akcí, neprostupnosti obrany či vychytaném samostatném nájezdu. A nebo třeba jen z příslušnosti k týmu – ke skupině přátel, kteří se scházejí proto, že je něco společně baví a to něco je hokej.

Vítězem letošního ročníku se stal tým HC Tišnov -  v první polovině soutěže se pohybovali kolem čtvrtého místa v tabulce a od nového roku pak už jen válcovali všechny soupeře, na které narazili. Pro tým je první místo historickým úspěchem a na začátku sezóny nikdo z hráčů takhle vysoko nemyslel. Hlavním důvodem umístění byla, podle tišnovské gólmanské jedničky Marka Vykydala, herně i lidsky skvělá sestava, kterou se podařilo tišnovákům dát dohromady. A zvláště se Marek zmínil o opoře týmu Milanovi Pavelkovi, který dovedl HC Tišnov po novém roce na příčku nejvyšší.

1.MÍSTO - tým HC TIŠNOV:Flora,Pavelka,Hrouzek,Hladký,Chlubný,Pleva,Smílek,Tesař,
Bartůněk,Nekvapil,Dřevěný,Holley......

Na druhém místě, o dva body za Tišnovem, skončil tým HC Bučovice. Letos odehráli skvělou sezónu, v průběhu celé soutěže se pohybovali na předních místech tabulky. V jejich případě měl zmatek kolem registrovaných hráčů a soupisek asi nejhorší dopad a v konečném důsledku ovlivnil jejich celkové umístění záporným směrem. Podle Štefana Birdáně neměli od začátku tak vysoké ambice a konečný úspěch je velmi těší, sezónu si pochvaluje až na „ten konec“. V této souvislosti navrhuje do příštího ročníku zavedení registračních průkazek pro hráče ligy a přehledné soupisky vybavené fotkami hráčů, které budou u každého zápasu k dispozici. Na další ročník se těší a doufá, že dopadne jinak, než ten letošní.

 

 

 

 Hráči týmu HC Luleč si před sezónou dali závazek skončit do třetího místa a splnili. Byli na tom v tabulce po celou dobu dobře až na malou krizi, kterou prodělali hned po novém roce a kdy se týmu vyloženě nedařilo. Nakonec v posledním zápase bronzovou pozici vybojovali. Sezóna byla pro ně napínavá do posledního bully, finální zápas s Devil Butts neměl zdaleka jednoznačný průběh. Vedoucí týmu, gólman Vláďa Schreiner hodnotí letošní ročník jako dobrý a hokejově hodnotný, jen zklamání nad černými dušemi, registrovanými aktivními hráči v některých týmech nedokáže překousnout (jako ostatně mnoho dalších).

 3.MÍSTO - tým HC LULEČ:horní řada: Sáblík, Šimoník, Mann, Fischhof, Kozák, Táborský,
 Šmerda,Jelínek, Šelesták, spodní řada: Kurial, Frank, Schreiner, Brtník, Bednář
 

Z bramborového místa se smutně na čelo tabulky dívají Čerti, pro které je letošní sezóna velkým zklamáním. V první části soutěže suverénně vedli, ale po vánocích se jim nepodařilo znovu zatopit v hokejovém pekle na správnou teplotu a prohráli šest zápasů v řadě a to je nakonec stálo medailové posty. I přes obrovskou oporu, kterou měli v kvalitní obraně i  v gólmanovi Radimovi Protivínském. Zástupce týmu, útočník Jirka Veselý, je jeden z těch, co si myslí že letošní ročník dopadl spravedlivě a na prvním místě je nejlepší tým. A za celé Čerty navrhuje zavést zajímavé pravidlo – věkové omezení hráčů v lize a to pro spodní věkovou hranici. Že by se ďáblíkům už nechtělo lítat po ledě s juniory? J

Fanoušci HC Toyota, nepřekonatelného a jednoznačného vítěze minulých čtyř ročníků, letos hlavně z počátku tiše pozorovali, jak se jejich tým trápí. Na několik zápasů byla mimo hru gólmanská jednička a ztrátu, kterou za tu dobu stihla Toyota nabrat, už pak nedohnala. Vedoucí týmu Tomáš Brabec, který se s čistým svědomím může opřít o „hráčskou čistotu“ soupisky Toyoty, ostře kritizuje situaci kolem tohoto problému a dle jeho názoru ani hráči, ani týmy, které se prohřešku proti pravidlům dopustili, nemají v BALLH co dělat. V příštím ročníku by si v lize přál play off, nebo alespoň turnaj nejlepších týmů o konečné umístění. A letošnímu vítězi pohár přeje, podle jeho slov soutěž skončila spravedlivě a je rád, že tentokrát nevyhrála Toyota J

 

 

5.MÍSTO - tým TOYOTA BRNO:horní řada:Jašek,Nešpůrek,Trešl L.,Maršálek,Ohniště,
Brabec,Ondráček,Limberk,Prokeš.spodní řada:Trešl J.,Kubík,Lacko,Sedláček,
Veselý,Semrád.

 

Na šestém místě v konečném účtování skončil tým Crocodiles. Z počátku špatně odehranou soutěž, kdy se jim moc nedařilo ani proti nejslabším soupeřům, dokázali zvednout na pěkné umístění v první polovině tabulky díky tomu, že po novém roce neprohráli jediný zápas. Hlavní sponzor Crocodiles Jarda Dobšík prozradil, že tým myslel na vyšší příčky a všichni si z letošního průběhu vezmou ponaučení. Dále uvedl, že pro něj samotného představuje konečné pořadí shodu náhod a Tišnov na prvním místě překvapení. Sezóně 2007/08 vytkl rozhodčí (a opět nebyl sám, kdo na tuto věc  poukazoval). 

6.MÍSTO - tým CROCODILES BRNO:horní řada:Pelka,Pilát,Procházka,Rotrekl,Přerovský,Žák,
Mrázek,Ličartovský,Dobšík L.,Navrátil,Šik,Gruber.spodní řada:Grabec L.,Jeřábek,Gulda,
Gruber st.,Grabëc M.,Coufal.
 

Jen o jeden bod za Crocodiles skončili Sršni, kteří tak načínají druhou polovinu tabulky. Poměrně dobře rozehraná sezóna se pokazila po novém roce, kdy tým prohrál sedm zápasů v řadě a nakonec to nestačilo na víc než na sedmé místo, což je proti umístění v dřívějších ročnících ligy nepříliš dobrý výsledek. Vedoucí týmu Martin Musil si ale přesto sezónu pochvaluje, ocenil stoupající úroveň hráčů, týmů i ligy. Přiznal, že Sršni letos pomýšleli dokonce na post nejvyšší a litoval jarního vývoje soutěže, kdy tým přišel o hlavní hráčské opory a nebyl sto se kvalitnějším soupeřům postavit. V příštím roce doufá v obnovu týmu a návrat Sršnů zpět na příčky, kde se léta drželi.

 

 

V minulých letech dvakrát skončili na druhém místě, a i když i letos pomýšleli na bednu, nakonec se museli spokojit s osmou příčkou – Tučňáci Rosice. Nepovedla se jim první polovina soutěže. Hlavní slabinu týmu vidí Ivo Lajkeb v nedostatečném tréninku, což se Tučňáci prý chystají v příští sezóně rozhodně napravit. Odsuzuje účast aktivních a registrovaných hokejistů a o týmu Tišnova si myslí, že pro letošek se rozhodně nemůže označovat přívlastkem „amatérský“. A všem budoucím soupeřům s úsměvem vzkazuje: „Těšte se, Tučňáci budou zase bojovat.“

V růžových dresech se v letošním ročníku BALLH poprvé prohánějí po ledě hráči Pink Panthers (dříve Alfa). Tým sice nový, ovšem s hráči ne bez zkušeností. Letos dosáhli na deváté místo. Tým si svou krizi zažil (stejně jako mnozí další) v období po vánocích a i v tomto případě za ní stojí hlavně úbytek hráčů. Na otázky týkající se registrovaných hráčů odpověděl velitel Panterů Michal Miloš tak, že černí hráči byli v soutěži vždycky a vždycky tu budou a letos se kolem toho dělá jen větší humbuk. Byl jeden z mála zástupců týmů, který pochválil rozhodčí a také ocenil vhodnější hrací časy zápasů než byly v minulých ročnících.

Na devátém místě v konečném pořadí se umístil tým SK Pančava. Vyjádření zástupce se do uzávěrky nepodařilo sehnat, bude doplněno později.

Jen o tři body lépe než nejhorší tým dohráli letošní ročník Devil Butts. Podle Aleše Leicmana je hlavním kámenem úrazu vysoký věkový průměr v týmu (uvádí 40 let) a s tím související nižší fyzická kondice. Proto si jako hlavní cíl do příští sezóny dává doplnění sestavy (která se v tomto složení schází již řadu let) o mladší a zdatnější hráče a zároveň nalezení vhodného tréninkového ledu, neboť jen chodit na zápasy nestačí. Aleš si myslí, že letošní ročník byl z hlediska problémů s registrovanými hráči a následných souvisejících afér zatím nejhorší a že tento problém je třeba řešit. On sám se chce zasadit za trvalé sankce proti týmům stavějící černé hráče.

Na posledním místě ve výčtu týmů i v tabulce máme JB Stavební. Bojovali přes sezónu nejen se soupeři, ale i s nepřízní osudu, nejistotou v brance a konečně i s rozpory ve vlastních řadách. Mluvčí JBS Martin Jelínek nicméně trochu s nadsázkou říká, že o jejich umístění v letošní sezóně věděl od začátku a že tým skončil tam, kde chtěl. K oběma již zmíněným chybám tohoto ročníku (registrovaní hráči a chybující rozhodčí) přidal ještě nedostatečnou a komplikovanou komunikaci mezi vedením a týmy a postěžoval si na jednání, jakého se JBS od vedení dostávalo.  Jako závazek do sezóny příští si dává postavit tým, který bude schopný ligu hrát pod jménem JBS = přežít dál a pokusit se dobýt zpět ztracenou slávu.


Letos poprvé byl titul nejlepšího gólmana udělen na základě volby kapitánů týmů, nikoliv na základě statistik jako v minulých ročnících (kde se do čísel gólmana promítala i práce celé obrany). Nejlepším gólmanem pro sezónu BALLH 2007/08 byl zvolen Radim Protivínský. Na tom, že tento titul byl udělen bez debat spravedlivě, se shodla většina oslovených. Jak sám Radim s úsměvem uvedl, předpokládal, že v celkovém gólmanském žebříčku by měl skončit někde na vyšších místech a i přesto, že v posledních letech sbírá ocenění jedno za druhým, ho tento titul velmi těší. Ale nakonec přeci jen skromně dodává, že mnohem více než jeho osobní úspěchy je pro něj důležitější, když vyhrává celý tým. 


 

Pohár pro nejproduktivnějšího hráče letos vyhrál Michal Veselý z HC Toyota. V závěsu za ním skončili v tabulce Jiří Fischhof  (Luleč) a Radek Kysučan (Bučovice) na druhém a třetím místě v tabulce kanadského bodování této sezóny.
Michal Veselý ke svému úspěchu říká, že toto ocenění není pro něj nejvyšším životním cílem, ale přesto je za ně rád, stejně jako za to, že letos bez zranění odehrál sezónu a že se tolik dařilo. Zavedl by v lize velmi přísné postihy pro týmy za start nepovolených hráčů v zápasech a jednoznačně se přiklání k názoru, že amatérská liga je určena pro amatérské hráče, a takoví, co ctyřikrát týdně trénují a hrají KP a o víkendu si odskočí na zápas BALLH, nemají v lize co dělat.

Všichni oslovení zástupci týmů se shodli na tom, že i přes mouchy výše zmíněné byl letošní ročník organizačně a technicky velmi dobře zvládnutý a v tomto směru byl odvedený kus skvělé práce. Pochvalu někteří posílají i realizačnímu týmu serveru ahl.cz (Tomáši Mišikovi a Vláďovi Schreinerovi), jenž poskytl prostor pro webovou prezentaci soutěže. Díky tomu bylo letos dobře vidět vše, co se ligy týče – statistiky, články, fotogalerie, informace hráčům, přehledy o odehraných a očekávaných zápasech atd. Ale svoje možnosti získaly i týmy samotné, pokud dosud neměly vlastní webové stránky, mohly portálu využít a někteří tak skutečně učinili.
Ale hlavní slova uznání opět padají, a velice oprávněně, na hlavu Libora Grabce. Hráči děkují!

 

 

Poháry pro první,druhý a třetí tým v ročníku 07/08.

 Poháry pro nejlepšího brankaře,střelce a nejproduktivnějšího hráče soutěže.

 

 autor článku:Zdenka Kölblová