Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Městská liga Moravské Budějovice - 1. liga

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Dukla krok od finále, nad Opavou vede 2:1

titulní obrázek

24.5.2012 od Jaroslav Pikula, 61x přečteno

Druhá semifinálová série BAIL Ostravské Hokejbalové Ligy mezi druhým týmem po základní části, Sanitrans Opava a třetí Duklou Hrabyň neměla mít podle prognóz jasného favorita, a to se zatím stoprocentně potvrzuje. Opavě se zatím nedaří účinně prolomit obranný val Dukly a po třech zápasech prohrává 1:2 na zápasy. Hrabyni tak chybí k postupu do finále udělat poslední vítězný krok, v nadmíru vyrovnané sérii ale rozhodují maličkosti a klidně se může stát, že se série protáhne až do rozhodujícího pátého zápasu.

Neděle 13.5.2012 – 1. zápas

SANITRANS Opava – Dukla Hrabyň 2:4 (0:1,0:1,2:2)

Úvodní utkání druhého semifinále přineslo napínavou bitvu od prvních minut a určilo ráz celé série. V základní části zvítězila v obou zápasech těsně Dukla (4:3 a 3:2ss) a na své dvě vítězství chtěla navázat i v prvním semifinálovém utkání. Opava však vstoupila do utkání velice aktivně, její střely ale končily na výborném brankáři Benkovi. Dukla se na druhou stranu snažila vycházet ze zabezpečené obrany a hrozila zejména po rychlých protiútocích. I přes velký úvodní tlak Opavy se však na otevírací gól série muselo čekat až do poslední sekundy první třetiny. A ten padl trochu překvapivě do opavské branky, tečí střely Kamila Grabovského vstřelil v přesilové hře gól hrabyňský Vaculík – 0:1.

Opava byla touto brankou očividně zaskočena, a to se projevilo hned na začátku druhé třetiny, když Šimko pohotově zvýšil na 2:0 pro Duklu. Ta po této brance musela čelit opět narůstajícímu tlaku Opavy, chytrou taktickou hrou ale nedávala soupeři příliš prostoru ke skórování a co prošlo, pochytal Benko.

Smůlu v zakončení se opavským hráčům podařilo prolomit až na startu třetí třetiny, když po nahrávce Raaba vrátil Opavu zpátky do hry Matěj Okruhlica. Branková spolupráce hráčů se zkušenostmi z první ligy Opavu nabudil a výsledkem byl vyrovnávací gól v polovině třetí třetiny z hole Kučery – 2:2. Dukla si po této brance raději vyžádala oddechový čas a ten se jí nakonec vyplatil. V polovině 35. minuty byl vyloučen za napadení opavský Raab a Dukle stačila pouhá sekunda, aby rozhodla o vítězství v zápase. Po Vaculíkově vyhraném buly se totiž ujala Kozubkova střela a bylo to 2:3. I přes závěrečný tlak a hru bez brankáře se však opavským podruhé v zápase vyrovnat nepodařilo a Vaculíkova branka v poslední vteřině utkání do opuštěné svatyně podtrhla vítězství Dukly v prvním zápase 4:2.

Branky a nahrávky: 27:23 Okruhlica Matěj (Raab David), 30:50 Kučera Přemek - 11:59 Vaculík Radim (Grabovský Kamil)(PP), 13:15 Šimko Tomáš, 34:32 Kozubek Pavel (Vaculík Radim)(PP), 35:59 Vaculík Radim (EN).

Střely 33:20, Vyloučení 3:4, Přesilovky 4:3, Využití 0:2, V oslabení 0:0, Diváků 50, Rozhodčí Horák – Olesz, Stav série 0:1.

 

Sobota 19.5.2012 – 2. zápas

SANITRANS Opava – Dukla Hrabyň 2:1pp (0:1,1:0,0:0-1:0)

Opava vstoupila do zápasu s jasným cílem napravit předchozí nezdar a vyrovnat stav série. To se začalo potvrzovat od úvodních minut, jenže opět nedokázala využívat své šance a její střely končily na spolehlivém Tomakovi v bráně Dukly, který ve druhém zápase nahradil Benka. Dukla opět především bránila, ale byli to opět její hráči, kteří vstřelili první branku. Na konci osmé minuty se zrodila po ose Kamil Grabovský a Lukáš Velčovský oku lahodící akce, na jejímž konci mohl pohodlně zasunout do prázdné branky Miloš Kusýn – 0:1.

Opava odpověděla na startu druhé třetiny, když se jí zásluhou Přemka Kučery povedlo vyrovnat. V následujících minutách pak pokračovala bitva opavských hráčů s velmi organizovaně hrajícící obranou Dukly. Stav 1:1 vydržel až do konce základní hrací doby a nic na tom nezměnily ani obrovské šance obou týmů v závěrečných minutách.

Opatrně hrané prodloužení nakonec rozhodlo nedorozumění dukelské obrany, po kterém se ve výhodné pozici ocitl Matěj Okruhlica, který svou šancí nepohrdl a v čase 41:23 rozhodl o vyrovnání série na 1:1 na zápasy. Obě utkání ukázala, že se v této sérii bude bojovat o každou branku a rozhodovat budou maličkosti. Kromě toho první dva zápasy také jasně ukázaly, že se série bude odvíjet ve stylu útočně laděné hry opavských hráčů proti výborně organizované defenzívě Hrabyně, což se také ukázalo i v dalším utkání.

Branky a nahrávky: 14:38 Kučera Přemek, 41:23 Okruhlica Matěj (Kavan Aleš, Raab David) - 7:51 Kusýn Miloš (Velčovský Lukáš, Grabovský Kamil)

Střely 43:33, Vyloučení 1:0, Přesilovky 0:1, Využití 0:0, V oslabení 0:0, Diváků 40, Rozhodčí Olesz – Mánek, Stav série 1:1.

 

Neděle 20.5.2012 – 3. zápas

Dukla Hrabyň - SANITRANS Opava 1:0 (0:0,1:0,0:0)

Za stavu 1:1 nastoupila obě mužstva s jasným cílem vybojovat druhé vítězství a přiblížit se postupu do finále. Podle toho také vypadal úvod utkání, ve kterém se však naplno začala projevovat slabina snad všech opavských mužských výběrů posledních let, a to produktivita střelby. Od začátku byla totiž Opava týmem, který diktoval tempo hry, překonat hrabyňskou obranu v čele s brankářem Benkem se jí ne a ne podařit.

Od druhé třetiny se hra opticky vyrovnala a Dukla si začala vytvářet proti stále více nervóznějšímu soupeři slibné šance. Navíc hned v úvodu hrála přesilovou hru po zbytečném faulu u mantinelu a tuto příležitost dokonale využila v čase 15:13, kdy se po spolupráci Kozubka a Vaculíka dostal míček k Lukášovi Grabovskému a ten dokázal prostřelit jinak v této sérii výborně chytajícího Davida Okruhlicu. Po tomto góle Dukla ještě více ožila a Opavě chvíli trvalo, než se dostala zpátky do zápasu. Na konci třetiny se už hráči Opavy radovali z vyrovnávacího gólu, při kterém ale oba rozhodčí ihned rozpažili, protože branka byla sklepnutím míčku rukou. Hráči Sanitrans i přesto očividně ožili a zatlačili Duklu do jejího pásma.

Ve třetí třetině se pak tlak opavských začal projevovat naplno, téměř celých dvanáct minut se odehrávalo pouze v obranném pásmu Dukly, která někdy až za hranicí sebeobětavosti bránila svůj nejtěsnější náskok. Opava podnikala jeden útok za druhým, ale Hrabyň zřejmě pečlivě sledovala sobotní fotbalový duel finále Ligy mistrů v Mnichově nebo česko-slovenský souboj na hokejovém mistrovství světa v Helsinkách, protože před svým gólmanem „zaparkovala autobus“, přes který prostě nešlo projít. I srovnání s pověstným „prešovským betonem“ by bylo příliš slabé. Opava to zkoušela všemi možnými způsoby, ale buď prostě ztroskotala na dnes opravdu ukázkové defenzivní práci Dukly, nebo jejich pokusy pokryl ve famózní formě chytající Benko. O průběhu třetiny hovoří také poměr střel, který byl v poslední části neuvěřitelných 26:1 ve prospěch Opavy, když jedinou střelu vyprodukovala Dukla až v polovině jedenácté minuty po úniku Tomeše, kterou ovšem David Okruhlica pokryl. Opavě nepomohly ani dvě přesilové hry, protože dnes ji prostě vstřelit branku nebylo souzeno. Dukla se tak na konci duelu mohla radovat z fotbalové výhry 1:0 a ujala se vedení v sérii hrané na tři vítězné zápasy 2:1. Pod její výhru se neodmyslitelně podepsal brankář Vladimír Benko, který vychytaným čistým kontem při devětačtyřiceti střelách soupeře vytvořil ligový rekord, který bude zřejmě v nejbližší době těžko překonán. V opavském týmu se pak naplno projevila absence zraněného Vlašánka, který na podzim skóroval téměř vždy, kdykoliv se mu zachtělo a Sanitrans za něj na jaře zatím hledají marně náhradu. Pokud ovšem chtějí Opavané pomýšlet na postup do finále, musí se její střelci probudit co nejdříve.

Branky a nahrávky: 15:13 Grabovský Lukáš (Vaculík Radim, Kozubek Pavel)(PP)

Střely 16:49, Vyloučení 4:2, Přesilovky 2:4, Využití 1:0, V oslabení 0:0, Diváků 50, Rozhodčí Olesz – Pikula, Stav série 2:1.

 

Program dalších zápasů:

Sobota 26.5.2012 – 9:004. utkání – Dukla Hrabyň – SANITRANS Opava (hřiště Poruba)

Neděle 27.5.2012 – 10:00 – případný 5. zápas – SANITRANS Opava – Dukla Hrabyň (hřiště Poruba)

Vítězný tým se ve finálové sérii hrané na tři vítězné zápasy utká s HC Warrioti Havířov, poražený v utkání o bronzové madaile s HBC Martinov.

Více naleznete na stránkách soutěže http://www.ahl.cz/soutez/bohbl/