Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Městská liga Moravské Budějovice - 1. liga

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

O víkendu startuje jarní část BAIL Ostravské Hokejbalové Ligy

titulní obrázek

5.3.2013 od Jaroslav Pikula, 72x přečteno

V neděli 3. března odstartuje jarní část Ostravské Hokejbalové Ligy. Tu podzimní ovládli s velkým přehledem obhájci titulu Sanitrans Opava. Opavský celek se může pochlubit nejlepším útokem a obranou a hlavně pohodlným náskokem na čele tabulky. Základní část soutěže se tak pomalu mění na to, kdo a jestli vůbec někdo, dokáže Opavu porazit nebo jí vzít alespoň nějaké body. V průběhu podzimu se to povedlo pouze loňským finalistům soutěže Havířovu, kteří ale vinou špatného začátku figurují na třetím místě. Předstihnout je totiž dokázal bronzový celek prvního ročníku Dukla Hrabyň, která má letos zálusk na vylepšení své loňské pozice.

 

Sanitrans Opava – 1. místo, 23 bodů, skóre 49:7

Opavský tým na podzim doslova opanoval celou soutěž, když „sanitky“ jako jediné mužstvo zatím nepoznaly hořkost porážky a v součtu s loňským play-off a vítězstvím ve čtvrtfinále ostravského poháru drží vítěznou šňůru čtrnácti zápasů. Základní část se v podstatě změnila na to, jestli se někomu podaří zastavit jejich vítězné tažení soutěží. Nejblíže tomu byli v repríze loňského finále hráči Havířova, kteří svůj duel na opavské půdě dotáhli až k nájezdům, ve kterých podlehli až v sedmé sérii.

Opavský tým se letos zdá být ještě silnější než vloni, jeho řady posílilo několik tahounů bývalého úspěšného extraligového a prvoligového SHC Opava (Matěják, Římský, Přikryl), což je vidět nejenom na výsledcích, ale také na předváděné hře. Hráči se zápasy vyloženě baví a před jarní části soutěže jsou spolu se zápasem k dobru téměř jistými vítězi základní části.

Ofenzívu táhne hlavně trio Radek Vlašánek, Jan Přikryl a Jindřich Římský, bodově se prosadili již všichni hráči, kteří zasáhli do hry. Výsledkem je zatím 49 vstřelený branek (62-ma kanadskými body se na tom podílela výše zmiňovaná trojice). Perfektní útok doplňuje neméně skvělá obranná hra, opavští hráči dosud neinkasovali v oslabení a průměr obdržených branek dokázala jejich brankářská dvojice stlačit pod jeden gól na zápas. Obhajobu titulu v ostravské lize tak mají opavští hráči rozjetou excelentně, k tomu mohu přidat ještě novou trofej v Ostravském Ligovém Poháru.

 

Nejvíce bodů - Radek Vlašánek 22 (8+14, 1. místo v soutěži)

Nejvíce branek - Jindřich Římský 12 (2. místo)

Nejvíce asistencí - Jan Přikryl 15 (1. místo)

Brankáři – Jan Schreier a David Okruhlica – oba úspěšnost přes 94%, oba po dvou čistých kontech, průměr obdržených branek pod jednu branku na zápas !!!

Nejvyšší výhra - 11:0 proti HC Warriors Havířov

Nejvyšší prohra – žádná není, mužstvo má vítěznou šňůru 14 zápasů (i s Play-off 2012 a Ostravským Pohárem)

Největší zbraň mužstva – perfektní hra celého týmu.

Slabiny týmu – na podzim se žádné neprojevily.

 

 

Dukla Hrabyň – 2. místo, 17 bodů, skóre 31:18

Bronzový tým loňské sezóny útočí na nejvyšší pozice i letos, po podzimu mu patří zatím druhé místo. Dukla vstoupila do sezóny ceněnou výhrou proti Warriotům z Havířova, hned následující zápas proti nováčkovi v soutěži Young Blood Ostrava ale výsledkově nezvládla podle svých představ a padla v nájezdech. Mrzet může ještě i stejná bodová ztráta s týmem porubských tygrů, kromě těchto dvou zaváhání Dukla dokázala potvrzovat své nejvyšší ambice v letošní sezóně, když v normální hrací době padla pouze s Opavou 2:4 a s Warrioty fotbalovým výsledkem 0:1, když jedinou branku inkasovala minutu a půl před koncem. V ostatních zápasech však dokázala potvrdit úlohu favorita a inkasovat plný bodový počet.

V útoku se o 31 vstřelených branek podělilo celkem patnáct hráčů, což svědčí o dobré týmové hře a vyrovnanosti kádru, v počtu získaných kanadských bodů mírně vyčnívá devítibodový Tomáš Šimko, v těsném odstupu následovaný sedmibodovými Janošem, Kozubkem, Miksou a Darivčákem. Těžko prostupné dukelské defenzívě pak kraluje s výbornými statistikami brankář Vladimír Benko. Dukla jasně směřuje do play-off z nejvyšších příček a určitě bude chtít vylepšit své loňské, trochu smolné třetí místo, když s pozdějším vítězem z Opavy padla až po pětizápasové bitvě.  V letošní sezóně je pak Dukla právě jedním z mála týmů, které mohou ohrozit zatím neotřesitelnou pozici sanitek. Výhodnou vstupní pozici by mohla ztratit snad pouze v utkáních s ostravskými týmy, které se na ni vždy snaží vytáhnout a některá utkání jsou z obou stran plná emocí.

 

Nejvíce bodů – Tomáš Šimko 9 (5+4, 13. místo v soutěži)

Nejvíce branek – Tomáš Šimko a Josef Janoš 5 (13. místo)

Nejvíce asistencí – Pavel Tomeš a Jaroslav Darivčák 5 (12. místo)

Brankáři – Vladimír Benko – úspěšnost 91,71%, průměr 2,00, 2 čistá konta

Nejvyšší výhra - 12:0 proti HC Warriors Havířov

Nejvyšší prohra – 2:4 proti Sanitrans Opava

Největší zbraň mužstva – týmová hra, vyrovnanost, zodpovědná defenzívní práce.

Slabiny týmu – téměř žádná, snad jen koncentrace v klíčových okamžicích důležitých zápasů.

 

 

HC Warrioti Havířov – 3. místo, 16 bodů, skóre 33:16

Finalista předchozího ročníku začal sezónu těsnou porážkou s Duklou 2:3 a i přes snadnou výhru v havířovském derby ve druhém kole jeho start nebyl zrovna ideální. Výsledky týmu na podzim byly jako na houpačce, po úspěchu následovala prohra a stále dokola. Z pohledu tabulky důležitá vítězství přišla ke konci podzimní části, když v odvetě dokáli Warrioti porazit Duklu fotbalově 1:0 a tento bodový zisk potvrdit v posledním podzimním zápase vysokou výhrou s Tygry. Kromě toho se Warrioti na podzim mohou pyšnit jedním primátem, protože jako jediní dokázali uzmout vedoucí Opavě bod po prohře po nájezdech. Odveta na jaře bude zřejmě více než zajímavá.

Kolísavé výsledky týmu na podzim byly způsobeny hlavně nepříliš vyladěnou střeleckou formou minuloročních tahounů týmu, které ale v kritických situacích dokázal zastoupit Tomáš Kudělka, který se proměnil v nejdůležitějšího hráče Havířova v podzimní části. Jeho střelecká forma ho vynesla až na první místo v tabulce střelců po podzimu. Polovina jeho tref je nějakým způsobem specifická, buď byla vítěznou nebo remízovou, buď padla v oslabení nebo v přesilovce. Ve velmi dobré formě se také předvedli na podzim Kraina s Kotrlou, trošku za očekáváním je forma bratří Purgátů, kteří v minulém ročníku patřili k nejproduktivnějším mužům soutěže, byť letošní start jejich spolupráce byl poznamenán doléčováním zranění Davida Purgata. Kvalitní defenzívu opět jako v loňském roce podporuje výbornými výkony v brance Josef Navrátil.

Suveréni loňské základní části svůj primát v letošní sezóně zřejmě neobhájí a do play-off tak nepůjdou z prvního místa, navíc vypadli po prohře v prodloužení ve čtvrtfinále doprovodné soutěže ostravském poháru, ve hře je však stále boj na dálku o lepší umístění a přijatelnějšího soupeře pro první kolo vyřazovacích bojů s Duklou.

 

Nejvíce bodů – Tomáš Kudělka 18 (13+5, 4. místo v soutěži)

Nejvíce branek – Tomáš Kudělka 13 (1. místo)

Nejvíce asistencí – Radek Kraina a Jan Kotrla 7 (3. místo)

Brankáři – Josef Navrátil – úspěšnost 92,66%, průměr 1,78, 2 čistá konta

Nejvyšší výhra - 9:1 proti HBC A.O. Tygr Poruba

Nejvyšší prohra – 2:3 shodně proti Dukla Hrabyň, HBC Sokol Martinov a HBC Falcon Ostrava

Největší zbraň mužstva – individuality pracující pro tým, dobrá defenzíva.

Slabiny týmu – prozatím slabší produktivita klíčových postav loňské sezóny, úzký kádr.

 

 

HBC Falcon Ostrava – 4. místo, 14 bodů, skóre 20:18

Znovuzrozený Falcon vstoupil do soutěže nadmíru dobře a dlouho se držel na čele tabulky. Nejprve si v prvním zápase sezóny poradil těsným vítězstvím s Tygry 2:1, následovalo vítězství 3:2 nad silnými Warrioty z Havířova a další jednogólové vítězství 3:2 s Young Blood Ostrava. Tříbodový stroj se zadrhl až v utkání s outsiderem Warriors Havířov, kteří dokázali obrat Falcony o první bod po výsledku 3:4 na samostatné nájezdy. Následovala první výhra o více než jeden gól, to když Falcon porazil na svém hřišti v Ostravě - Zábřehu martinovské hráče 5:0. Po tomto zápase ukončili falconští hráč podzimní část sezóny dvěma porážkami v lize a poháru proti silné Dukle a Opavě. Zbylá utkání byla vzhledem k různým okolnostem odložena na jaro. I přesto patří Falconu čtvrté místo a má velkou šanci své postavení na jaře vylepšit. Pikantností je, že v týmu nastupuje jediná dívka v soutěži Darja Popelíková.

Bodovým tahounem mužstva je bývalý hráč Old Boys Jiří Wlodyka s jedenácti bodmi, při jiném složení formací si dovolíme tvrdit, že by jeho bodový příspěvek byl ještě vyšší. Mužstvo je plné zkušených hráčů z minulosti, když ještě tým Falconu působil v extraligové dorostenecké soutěži. Velmi dobře si vede v individuálních statistikách i jinak extraligový hokejbalový rozhodčí Daniel Polášek a svůj příspěvek týmu odvedl i přes minimum zápasů bývalý juniorský reprezentant Vojtěch Juříček. Za kvalitní obranou se zpočátku výborně doplňovala brankářská dvojice Václav Černý – Ondřej Živčák, po odchodu Černého z týmu z osobních důvodů je veškerá tíha pouze na Živčákovi, který se zatím svými čísly drží v popředí statistik gólmanů.

Pokud to mužstvu půjde na jaře tak jako na podzim, může se v tabulce i vzhledem několika dohrávkám posunout směrem nahoru, hráčské kvality na to má, důležité bude i v jaké sestavě bude tým nastupovat.

 

Nejvíce bodů – Jiří Wlodyka 11 (5+6, 9. místo v soutěži)

Nejvíce branek – Jiří Wlodyka 5 (13. místo)

Nejvíce asistencí – Jiří Wlodyka a Daniel Polášek 6 (9. místo)

Brankáři – Ondřej Živčák – úspěšnost 92,07%, průměr 2,60, 1 čisté konto

Nejvyšší výhra - 5:0 proti HBC Sokol Martinov

Nejvyšší prohra – 1:7 proti Sanitrans Opava

Největší zbraň mužstva – individuality schopné rozhodnout zápasy, schopnost dotáhnout do vítězného konce vyrovnané zápasy.

Slabiny týmu – experimenty v sestavě, podcenění soupeřů.

 

 

HBC Sokol Martinov – 5. místo, 12 bodů, skóre 26:21

Vstup Martinova do nového ročníku byl na jednu stranu obdivuhodný, na druhou měl hořkou pachuť. V úvodním zápase totiž porazili v té době rozkládající se Old Boys dvacetigólovým rozdílem, po dvou týdnech a „odejítí“ týmu Old Boys ze soutěže bylo rekordní vítězství tatam a s ním zřejmě i herní pohoda, neboť v následujících dvou utkáních se proti Opavě a  Dukle nedokázali hráči Martinova střelecky prosadit a tým se paradoxně ocitl po vyloučení Old Boys na posledním místě tabulky. V této situaci se však Martinov parádně chytl na svém dalším soupeři – Warriors Havířov vyprovodil domů s debaklem 14:2. Následně však trochu smolně padl Martinov s Young Blood 2:3. Ostatní zápasy však skončili podle papírových předpokladů a Martinov po podzimu vynesly na 5. místo ligové tabulky.

V útoku se nejvíce daří osmibodovému Adamu Breburdovi, za ním se seřadila pětice šestibodových hráčů – Petr Vávra, Daniel Dlouhý, Radek Vávra, Martin Šindelka a Jiří Navrátil. Mužstvo po mírné krizi v úvodu soutěže nabralo správný vítr a i díky kvalitním podzimním posilám, které dobře zapadly do týmu jej směle můžeme považovat za černého koně soutěže. Důležité pro Martinov bude, jakého soupeře mu určí pro play-off zbylý průběh základní části. Během ní ho čeká ještě čtvrtfinálová pohárová dohrávka s Tygry, což může být pro Martinov velmi zajímavý zápas, protože podle posledních informací by se závěrečné zápasy Ostravského Ligového Poháru mohly uskutečnit v červnu na ploše zimního stadionu v Porubě.

 

Nejvíce bodů – Adam Breburda 8 (6+2, 17. místo v soutěži)

Nejvíce branek – Adam Breburda 6 (7. místo)

Nejvíce asistencí – Jiří Navrátil 5 (12. místo)

Brankáři – David Polášek – úspěšnost 89,55%, průměr 2,63

Nejvyšší výhra - 14:2 proti HC Warriors Havířov

Nejvyšší prohra – 0:5 shodně proti Sanitrans Opava a HBC Falcon Ostrava

Největší zbraň mužstva – vzrůstající výkonnost, týmová hra.

Slabiny týmu – slabší disciplína, nevyrovnané výkony.

 

 

Young Blood Ostrava – 6. místo, 9 bodů, skóre 19:39

Nováčci soutěže sice vstoupili do nového ročníku ligy vysokou porážkou s Opavou 0:6, hned v následujícím velmi emotivním utkání s Duklou dokázali ale vyválčit historicky první ligové body po výhře na nájezdy 4:3. Jak však ukazuje pohled na tabulku po podzimní části, tak v tomto utkání „bohatým“ body vzali, aby je hned v následujícím zápase těm „nejchudším“ odevzdali. V dalším utkání totiž prohráli stejným výsledkem po nájezdech s po podzimu beznadějně posledními havířovskými Warriory. Další zápasy jim ještě přinesly dvě výhry s ostravskými celky v základní hrací době – 3:2 nad Martinovem  a 5:4 nad Tygry, v ostatním zápasech podzimu však odcházeli jako poražení.

Tým mladíků táhne svým bodovým přídělem Radim Lembart, v defenzívě vyčnívají Svoboda s Hlaváčem, podpořeni dobrými výkony brankáře Pfeilera. Jednoznačným problémem týmu je však disciplína. Mužstvo Young Blood je totiž suverénně nejtrestanějším týmem v soutěži, když jim v tabulce slušnosti patří se 177 trestnými minutami poslední místo. Pokud bude chtít tým na jaře navázat na své úspěšné zápasy z podzimu, musí se bezpodmínečně vyvarovat zbytečných disciplinárních prohřešků, které tým srážejí do kolen. Herní potenciál na tabulkový vzestup Young Blood bezpochyby má. Své kvality potvrdili hráči Young Bloodu v pohárovém utkání proti Warriotům, které vyřadili po prodloužení ve čtvrtfinále a na jaře tak budou v doprovodné soutěži bojovat o medaile.

 

Nejvíce bodů – Radim Lembart 9 (6+3, 12. místo v soutěži)

Nejvíce branek – Radim Lembart 6 (7. místo)

Nejvíce asistencí – Matěj Elbl 4 (18. místo)

Brankáři – Daniel Pfeiler – úspěšnost 86,85%, průměr 4,00

Nejvyšší výhra - 5:4 proti HBC A.O. Tygr Poruba

Nejvyšší prohra – 0:7 proti Sanitrans Opava

Největší zbraň mužstva – mladý kolektiv, individuální schopnosti, otevřená hra s kýmkoliv.

Slabiny týmu – obrovská nedisciplinovanost, užší kádr.

 

 

HBC Autodoprava Osmančík Tygr Poruba – 7. místo, 8 bodů, skóre 27:29

Tygři vstoupili do soutěže důležitou výhrou 2:1 nad Warriors Havířov a i následující zápasy ukázali vzrůstající výkonnost celého týmu, byť s Falconem a Warrioty prohráli shodně 1:2. Důležité vítězství přidali Tygři v zápase s Duklou, kterou dokázali přetlačit v nájezdech 3:2. Další vyrovnané zápasy však nedokázali získat na svou stranu, po prohře s Martinovem 2:3, s Opavou 1:5 a Young Blood 4:5 však přišla nejvyšší výhra Tygrů v současné ostravské soutěži, když deklasovali v odvetě Warriors Havířov 12:0. Výborný výsledek však nedokázali zopakovat v posledním zápase sezóny proti zkušenějšímu Havířovu a ti jim debakl vrátili v poměru 9:1.

Tygři celkově na podzim působili sympatickým dojmem, progres jejich výkonnosti je oproti loňské sezóně víc než znatelný. Nejvýraznější postavou je však stále vynikající brankář Petr Piwowarski, na kterém stojí úspěch celého týmu. K němu se však letos přidávají i ostatní hráči, což je vidět hlavně na individuálních a týmových statistikách. Tygři jsou nejúspěšnějším týmem, co se týče využívání přesilových her a druhý nejlepší tým v oslabení, když jedinou branku kazící jim tuto statistiku inkasovali až v posledním podzimním zápase z trestného střílení. Byla to dokonce první branka, která se započítává jako inkasovaná v oslabení, za celou dobu působení Tygrů v základní části Ostravské Hokejbalové Ligy.

Tygři mají na jaře na čem stavět a velkou šanci vylepšit své současné postavení ze sedmé pozice tabulky směrem vzhůru.

 

Nejvíce bodů – Juraj Kizstner 14 (7+7, 5. místo v soutěži)

Nejvíce branek – Juraj Kizstner a Tomáš Slečka 7 (4. místo)

Nejvíce asistencí – Juraj Kizstner a Jan Šamaj 7 (3. místo)

Brankáři – Petr Piwowarski – úspěšnost 91,55%, průměr 3,00, 1 čisté konto

Nejvyšší výhra - 12:0 proti HC Warriors Havířov

Nejvyšší prohra – 1:9 proti HC Warrioti Havířov

Největší zbraň mužstva – brankář Petr Piwowarski, vzrůstající výkonnost, defenzíva, hra v přesilovkách a v oslabení

Slabiny týmu – individuální chyby, způsobující bodovou ztrátu ve vyrovnaných utkáních.

 

 

HC Warriors Havířov – 8. místo, 3 body, skóre 12:69

Tak jako vloni i letos zatím okupují poslední místo mladí hráči Havířova. Suverénně nejméně vstřelených a nejvíce obdržených branek řadí havířovské právem na poslední pozici. Vstup do soutěže ale havířovští mladíci neměli zas až tak špatný. V prvních dvou utkáních sice prohráli těsně s Tygry 1:2 a v derby zápase s Warrioty padli 1:7, ve třetím utkání už ale slavili premiérové vítězství v nové sezóně, když nováčka Young Blood porazili po nájezdech 4:3. Vzápětí ale přišlo kruté vystřízlivění a první debakl (a ne poslední) od Martinova – 2:14. Překvapení podzimu pak nastalo hned v dalším zápase, když dokázali vzít bod v té době vedoucímu týmu ligy Falconům – 3:4 po samostatných nájezdech. Od té doby pak přišla pouze série proher a překonávání negativních rekordů ligy. Tým nedokázal vstřelit branku v následujících čtyřech zápasech po sobě (i s pohárovým utkáním), přesně 155 minut a 32 sekund, což dělá téměř třináct třetin a utkání skončila vysokými debakly. Povedlo se to až v posledním zápase karvinské posile do obrany Lukáši Dittmannovi. Právě jeho přítomnost na zápase spolu s Janem Šmídem je v letošní sezóně faktorem, který rozhoduje o tom, jestli skóre zápasu bude vypadat přijatelně, nebo bude mít formu debaklu. Sám Šmíd vstřelil sedm branek z celkových dvanácti havířovských. Nutno říct, že k nim nepřidal žádnou asistenci, protože není komu nahrát, aby přihrávku přetěžil v branku. Zbytek týmu se na podzim prostě nějak nechytal. Ztráta na poslední pozici už začíná být propastná a Havířov zřejmě ani letos neunikne poslední pozici po základní části. Pokud se přístup celého mužstva rapidně nezlepší, bude mít havířovské účinkování v play-off jepičí dvouzápasový život s nádechem dvouciferných proher.

 

Nejvíce bodů – Jan Šmíd 7 (7+0, 18. místo v soutěži)

Nejvíce branek – Jan Šmíd 7 (4. místo)

Nejvíce asistencí – David Motloch a Daniel Richtár 3 (29. místo)

Brankáři – Adam Kuśmider – úspěšnost 80,59%, průměr 8,16, Martin Horák – úspěšnost 85,19%, průměr 5,88

Nejvyšší výhra - 4:3 po samostatných nájezdech proti Young Blood Ostrava

Nejvyšší prohra – 2:14 proti HBC Sokol Martinov, 0:12 shodně proti Dukla Hrabyň a HBC Tygr Poruba

Největší zbraň mužstva – Jan Šmíd a Lukáš Dittmann, pokud jim to čas dovolí, nic dalšího se na podzim neprojevilo

Slabiny týmu – celkový herní projev, přístup, alibismus …

 

Rozpis zápasů následujícího víkendu - 10. kolo

Neděle 3.března:

11:00  HBC Martinov - Sanitrans Opava (hřiště Ostrava - Poruba)

13:30  HC Warrioti Havířov - HC Warriors Havířov (hřiště Ostrava - Poruba)

Zápasy Young Blood Ostrava - HBC Autodoprava Osmančík Tygr Poruba a HBC Falcon Ostrava - Dukla Hrabyň byly odloženy

 

BAIL Ostravská Hokejbalová Liga 2012/2013

PRŮBĚŽNÁ TABULKA SOUTĚŽE PO PODZIMU

Pořadí Team Zápasy Výhry Prodl. Remízy Prohry Bilance Body
1. SANITRANS Opava 8 7 1 0 0 49:7 (42) 23
2. Dukla Hrabyň 9 5 0 2 2 31:18 (13) 17
3. HC Warrioti Havířov 9 5 0 1 3 33:16 (17) 16
4. HBC Falcon Ostrava 7 4 1 0 2 20:18 (2) 14
5. HBC Sokol Martinov 8 4 0 0 4 26:21 (5) 12
6. Young Blood Ostrava 9 2 1 1 5 19:39 (-20) 9
7. HBC Autodoprava Osmančík Tygr Poruba 9 2 1 0 6 27:29 (-2) 8
8. HC Warriors Havířov 9 0 1 1 7 12:69 (-57) 3

 

Veškeré statistiky a další informace naleznete na stránkách soutěže www.ahl.cz/soutez/bohbl