Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Městská liga Moravské Budějovice - 1. liga

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Sanitrans Opava vítězem základní části, o všem rozhodla další výhra Martinova…

titulní obrázek

11.4.2013 od Jaroslav Pikula, 109x přečteno

V neděli se na dálku nakonec trochu nečekaně rozhodlo o vítězi základní části. Opava na svém hřišti v Kylešovicích v pohodě přehrála Tygry 8:1 a o první místo v základní části už ji mohli připravit pouze havířovští Warrioti. Po posledních výsledcích obou týmů se očekávalo, že právě z jejich souboje v úplně posledním zápase vzejde první mužstvo tabulky pro play-off. Vše ale „překazil“ na jaře v lize suverénní Martinov, který dokázal po zásluze porazit Warrioty 3:1 a vyřešil tak největší rébus posledních dnů. V závěrečném kole však bude stále o co hrát, ve hře je druhé místo, na které pomýšlí i Dukla Hrabyň po výhře 5:2 nad posilněnými Warriors. Mladíci z Havířova tak po této prohře definitivně skončí na posledním osmém místě tabulky a v play-off nastoupí proti Opavě.

 

Sanitrans Opava – HBC Autodoprava Osmančík Tygr Poruba 8:1 (2:0, 4:0, 2:1)

Opava vstoupila do utkání s vědomím, že by se v případě výhry a zaváhání svých pronásledovatelů už mohla těšit z vítězství v základní části, byť na jaře její výkony zatím nenavazují na ty z podzimu. Tygři jsou i přes své postavení v tabulce vždy nepříjemným soupeřem, tentokrát však po pár minutách nebylo pochyb, kdo bude diktovat tempo zápasu.

Úvodní polovina první třetiny se totiž nesla ve znamení opavského obležení branky Petra Piwowarského, který poprvé kapituloval až po šesti minutách po akci Raaba s Přikrylem a zakončení Jindřicha Římského - 1:0. Druhou branku pak v závěru prvního dějství přidal Matěj Okruhlica po nahrávce Kavana – 2:0. Tygři přece jenom v první třetině jednou vystrčili drápy, jejich kontaktní gól po střele ze středního pásma ale nemohl být uznán kvůli signalizovanému ofsajdu jednoho z jejich hráčů, který se v útočném pásmu zapomněl nějakých pět metrů. O rozložení sil v první třetině nejvíce vypovídá zřejmě střelba na branku – 17:1 pro Opavu.

Druhá třetina pokračovala ve stejném duchu jako ta první, útočnou snahu a kombinování Opavy v pásmu soupeře zastavilo pouze jediné vyloučení celého zápasu, které ke všemu ještě vyplynulo ze hry, to když šel na trestnou lavici za nechtěnou vysokou hůl jeden z nejproduktivnějších domácích hráčů Jan Přikryl. Jenže i v tomto oslabení se ve čtyřech hrající Opavě podařilo Tygry dostat pod tlak, z kterého zaznamenal svou první branku v zápase v té době už nejlepší střelec soutěže Radek Vlašánek – 3:0. Stejný hráč pak o pár minut později nahrál svému kolegovi z útoku Janu Přikrylovi a bylo to už 4:0. Do konce třetiny pak skóre narostlo ještě o dvě branky, když se podruhé v zápase trefil Radek Vlašánek a po něm David Raab - 6:0.

Třetí třetina pak navázala na předchozí dvě části, v 28. minutě přidal další branku Přikryl a o dvě minuty později zkompletoval svůj druhý hattrick ve dvou dnech Vlašánek – 8:0. Poslední slovo v utkání však měli hostující Tygři, když podobnou střelou jako v první třetině překvapil opavského brankáře Juraj Kisztner a zaznamenal tak za porubský tým alespoň čestný úspěch – 8:1.

Opava si připsala v jasném zápase tři body a vzhledem k výsledku utkání Martinov – Warrioti se stala premiérově vítězem základní části Ostravské Hokejbalové Ligy. Díky lepším vzájemným zápasům (5:0, 1:3) je už nemůže Martinov z první příčky sesadit ani v případě prohry v posledním zápase s Havířovem. Tygři po postupu do semifinále Ostravského Ligového Poháru (průběh soutěže přineseme později) nedokázali favoritovi příliš vzodorovat, svou sedmou pozici si však ještě teoreticky mohou vylepšit v posledních dvou zápasech, které je tento víkend čekají.

Branky a nahrávky: 6:05 Římský Jindřich (Přikryl Jan, Raab David), 11:34 Okruhlica Matěj (Kavan Aleš), 15:37 Vlašánek Radek (Římský Jindřich, Steinwirth Libor)(SH), 19:52 Přikryl Jan (Vlašánek Radek, Steinwirth Libor), 20:58 Vlašánek Radek (Přikryl Jan, Římský Jindřich), 21:43 Raab David (Žůrek Petr, Kavan Aleš), 27:12 Přikryl Jan (Vlašánek Radek, Raab David), 29:31 Vlašánek Radek (Přikryl Jan, Římský Jindřich) - 30:17 Kisztner Juraj (Šamaj Jan, Turica Miroslav).

Střely 50:6, Vyloučení 1:0, Přesilovky 0:1, Využití 0:0, V oslabení 1:0, Diváků 20.

 

Dukla Hrabyň – HC Warriors Havířov 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Dukla nastoupila do utkání s jasným cílem získat tři body, což by před posledním kolem ještě znamenalo šanci skončit na druhém místě po základní části. Proti ní se postavil poslední Havířov, posilněný téměř o celou extraligovou lajnu mladíků, mezi nimiž v tomto utkání vyčníval Martin Konečný, úřadující extraligový šampion z Vlašimi a současný semifinalista nejvyšší soutěže.

Hosté měli do utkání raketový vstup a na konci třetí minuty se ujali vedení po brance Michala Šmídy, kterému asistovali Patrman s Křibíkem – 0:1. Poměrně nečekaný vývoj první třetiny pokračoval i v dalším jejím průběhu, havířovští mladíci měli opticky více ze hry a Dukla se rozjížděla velmi pomalu. Zpátky do zápasu ji dostalo paradoxně její vlastní vyloučení, když své oslabení v závěru třetiny dokázala ubránit tím nejlepším možným způsobem - ve hře čtyř proti pěti vstřelila po velmi aktivní hře vyrovnávající branku z hole Tomáše Šimka, kterému nahrával Martin Macko – 1:1.

Tento moment spolu se vstupem Dukly do začátku druhé třetiny se ukázal jako možná klíčový v celém zápasu, Hrabyň byla od té doby lepším mužstvem a její tlak vyústil v šestnácté minutě ve dvě branky v rozmezí šestadvaceti sekund. Nejprve strhl vedení na stranu svého týmu Lukáš Grabovský po asistenci Zavadila, aby o několik okamžiků na to zvyšoval Miloš Kusýn na 3:1. Havířov ale nesložil zbraně a v 21. minutě snížil na 2:3. V přesilové hře rozehrál havířovský brankář Adam Kuśmider na novou posilu Martina Konečného, který téměř od červené čáry propálil bombou vše, co mu stálo v cestě.

Na obou stranách pak měla mužstva v dalším průběhu několik šancí vstřelit branku, to se však podařilo až Stanislavu Laryšovi, který přesně pět minut před koncem přetavil nahrávku Kusýna v uklidňující čtvrtý gól – 4:2.  Výhru domácího celku pak hned vzápětí podtrhl ještě matador Dukly Radim Vaculík, jehož trefa určila konečný výsledek utkání na 5:2.

Dukla se po výhře dostala na třetí pozici a v posledním kole ještě stále může ve vyrovnané tabulce pomýšlet na její vylepšení, Warriors po dalším dobrém výkonu opět prohráli a tento nezdar je definitivně odsoudil k poslednímu osmému místu. Ve čtvrtfinále play-off tak nastoupí proti vítězi základní části z Opavy, o jejíž prvním místě rozhodl následující zápas Martinova s Warrioty.

Branky a nahrávky: 11:26 Šimko Tomáš (Macko Martin)(SH), 15:22 Grabovský Lukáš (Zavadil Lukáš), 15:48 Kusýn Miloš (Laryš Stanislav, Zavadil Lukáš), 31:00 Laryš Stanislav (Kusýn Miloš), 31:42 Vaculík Radim (Darivčák Jaroslav, Miksa Marek) - 2:51 Šmída Michal (Patrman Vít, Křibík Jan), 20:15 Konečný Martin (Kuśmider Adam)(PP).  

Střely 32:31, Vyloučení 5:2, Přesilovky 2:5, Využití 0:1, V oslabení 1:0, Diváků 20.

 

HBC Sokol Martinov – HC Warrioti Havířov 3:1 (0:0, 3:0, 0:1)

Warrioti stále mohli pomýšlet na obhajobu vítězství v základní části, přestože Sanitrans proti Tygrům v ranním zápase nezaváhali, potřebovali k tomu ale porazit minimálně za dva body Martinov, který o tutéž šanci vyhrát základní část kvůli výsledku z Opavy přišel. Martinov na podzim Warrioty dokázal porazit 3:2 a právě tímto utkáním začala jejich spanilá jízda, která do tohoto zápasu čítala šest tříbodových ligových výher v řadě a vzestup ze spodních pater tabulky na ty nejvyšší. Podobně na tom byli i havířovští hokejbalisté, ti pro změnu od této prohry dokázali zvítězit v základní hrací době pětkrát po sobě. Před tímto utkáním tak bylo jasné, že jedna z těchto vítězných sérií dnes určitě skončí.

V první třetině se hrál spíše opatrný hokejbal a ani jedno z mužstev nechtělo hlavně udělat chybu, která by soupeře poslala do vedení. K vidění sice byly na obou stranách nějaké šance, ze kterých však gól nepadl a první třetina byla vzhledem k postavení obou mužstev v tabulce herně spíše podprůměrná. To druhá část už přinesla o poznání lepší podívanou, a to hlavně ze strany Martinova. Jeho hráči nejprve v úvodu prostřední části hry nastřelili při akci dva na jednoho tyčku, aby těsně před polovinou utkání otevřel skóre zápasu Petr Vávra po akci Radka Vávry s Musálkem - 1:0. Po této brance zatlačili martinovští svého soupeře do jeho obranného pásma a výsledkem byla druhá branka v síti Havířova, to když se trefil Jiří Navrátil po asistencích Kozlíka a Raaba - 2:0. To však nebylo ze strany Martinova vše.  Osm vteřin před koncem druhé třetiny totiž zvýšil už na 3:0 Dominik Weinfurter a o vítězi utkání by v tuto chvíli pochyboval málokdo.

Havířov se ale nevzdal a do závěrečného dějství vstoupil velkým tlakem, který vyústil v branku Tomáše Kudělky, který dorazil míček za záda Davida Poláška po střele Budáče. Tlak hostů pokračoval i nadále, mužstvo Martinova však už další zdramatizování utkání nepřipustilo a zaslouženě dokráčelo za sedmou ligovou výhrou v řadě.

Martinov se také po dalším vítězství posunul už na druhou příčku a před posledním kolem má boj o tuto pozici ve svých rukách. To Warrioti po prohře spadli ve vyrovnané tabulce až na čtvrtou příčku a kromě toho, že přišli o šanci zopakovat si vítězství v základní části, budou muset spoléhat na případná zaváhání Dukly a Martinova, aby si vylepšili výchozí pozici pro play-off.

Branky a nahrávky: 17:48 Vávra Petr (Vávra Radek, Musálek Tomáš), 19:42 Navrátil Jiří (Kozlík Marcel, Raab Vítězslav), 23:52 Weinfurter Dominik (Doskočil Tomáš, Hradil Tomáš) - 28:17 Kudělka Tomáš (Budáč Jakub).

Střely 29:33, Vyloučení 1:3, Přesilovky 2:0, Využití 0:0, V oslabení 0:0, Diváků 20.

 

Rozpis zápasů posledního víkendu základní části:

 

Sobota 13. dubna - Zápasy 14. kola

10:30  Young Blood Ostrava - HBC Sokol Martinov (hřiště Ostrava - Zábřeh)

14:00  HBC A.O. Tygr Poruba - Dukla Hrabyň (hřiště Ostrava - Poruba)

Neděle 14. dubna - Zápasy 14. kola

15:00  HBC Falcon Ostrava - HC Warriors Havířov (hřiště Ostrava - Zábřeh)

15:15  HC Warrioti Havířov - Sanitrans Opava (hřiště Ostrava - Poruba)

 

Neděle 14. dubna - Dohrávka 10. kola

12:15  Young Blood Ostrava - HBC A.O. Tygr Poruba (hřiště Ostrava - Zábřeh)

 

BAIL Ostravská Hokejbalová Liga 2012/2013

PRŮBĚŽNÁ TABULKA SOUTĚŽE

Pořadí Team Zápasy Výhry Prodl. Remízy Prohry Bilance Body
1. SANITRANS Opava 13 9 1 1 2 78:21 (57) 30
2. HBC Sokol Martinov 13 9 0 0 4 40:25 (15) 27
3. Dukla Hrabyň 13 8 0 2 3 49:26 (23) 26
4. HC Warrioti Havířov 13 8 0 1 4 43:24 (19) 25
5. HBC Falcon Ostrava 13 6 2 0 5 36:37 (-1) 22
6. Young Blood Ostrava 12 3 1 1 7 23:46 (-23) 12
7. HBC Autodoprava Osmančík Tygr Poruba 12 2 1 0 9 30:44 (-14) 8
8. HC Warriors Havířov 13 0 1 1 11 18:94 (-76) 3