Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Superliga hokejbalu Ostrava - Kategorie U19

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Veselík změnil Toyotě plány na příští víkend

titulní obrázek

14.3.2016 od Vladimír Schreiner, 378x přečteno

Vracet se z procházky se psem, z venčení dítěte, z obchodu se zapomenutou ingrediencí pro vynikající oběd, v televizi Bohdalová, přípravy na nedělní gurmánskou erotiku vrcholí. Ne však pro hráče týmů hrajících play off na nových halách za Lužánkami prahnoucích po touze pozvednout nad hlavu nablýskaný pohár pro vítěze brněnské extraligy.

V 11:45 se tak proti sobě postavily dva týmy, jejichž první vzájemný souboj skončil díky vyrovnání favorita tohoto klání až v dramatické koncovce 8,8 vteřiny před koncem hrací doby na 3:3, týmy Toyoty a Kačerů. V utkání, jehož tíhu rozhodování vzala na svá bedra zkušená dvojice rozhodčích Pepa a Baty, ukázala nastoupený trend kvality hokeje opět téměř natřískaným tribunám už první minuta, kdy se zdálo, že temné tóny bubnů dunivě rezonujíc halou přenáší svou energii na hráče hájící slávistické barvy, pravděpodobně přesně tak, jak si hrdla fanoušků přála, a Toyota tak nechtěla ponechat nic náhodě.

Zvýšená aktivita v útočném pásmu však nebyla stoprocentní a hra se tak začala přelévat ze strany na stranu jako čerstvě položená polévka na stůl. Komu by se však chtělo zdát, že tempo by odpovídalo géniu doby, v němž bylo hráno, nechť své domněnky okamžitě vypustí z hlavy. Jasným důkazem může být brzké odstoupení z utkání jedno z nejklíčovějších hráčů Kačerů pro zranění kotníku, Michala Huňaře, jenž ve své typické urputné hře a pozici na puku u mantinelu při pádu plynoucího ze souboje, o něž oko diváka nebylo ušetřeno po zbytek utkání, nechtíc vytvořil, prostě chybělo trochu toho štěstíčka, na svém kotníku otok velikosti házenkářského míče a zápas tak pro něj předčasně skončil. To určitě vlilo novou krev do obránců Kačerů, kteří tak od 4. minuty utkání hráli "na tři beky" a neméně tak do hlav hráčů Toyoty.

Hra nabrala spád a z jednoho takového spádu vznikl faul Toyoty, který jistě nekorespondoval s poučením z předešlého utkání, kdy Toyota odehrála více času v oslabení než v pěti hráčích. Typická přesilovka měla veselejší konec pro Kačery. Vybojovaný puk v rohu, přihrávka zamýšlená původně na zadní tyč se odráží o brusli obránce přímo na hokejku hráče Kačerů na bližší tyči, první pokus o zakončení brankář vyráží, druhý do odkryté sítě umisťuje hráč z druhé vlny a ruky modré pětice letí do vzduchu. Jiří Touš otevírá gólový účet a Kačeři tak vedou 1:0.

Předpokládaný lídr souboje však nesložil zbraně a ukázal, proč základní část ukončil pouze se dvěma prohrami na kontě a gólovým rozdílem o 53 gólů v plusu! Zkušeností protkaný tým začal rychle ukazovat svou kvalitu a přes urputnou obranu Kačerů počal pomalu roztáčet kolotoč, jenž vedl k vyrovnávající brance. Pravý bek Toyoty si zahrál na falešné křidýlko a zavezl puk do rohu, na což zareagovalo pravé levé křídlo Kačerů a jalo se jej následovat. Ve vzniklém prostoru na modré čáře tak jako liška Bystrouška se zabijáckým čichem na příležitost číhal centr Toyoty Janáček a jeho mazanost mu byla oplacena námazem na prvotřídní zakončení, v tomto případě vymetením pravé šibenice příklepem jako z učebnice o hokeji. Na takovou ránu by nedosáhl žádný gólman na světě, diváci šílí, na tvářích hráčů Toyoty se rozlévá výraz pocitu zadostiučinění. První třetina na neupraveném ledu tak skončila smírným rozdílem a oba týmy odešly načerpat novou sílu do kabin, zatímco na led mohla vjet rolba splnit svou povinnost.

Jak je důležité míti zvládnuté umění vyhrát buly ukázala Toyota v prvních minutách druhé třetiny v obranném pásmu Kačerů, jelikož mělo za následek další vzývání hokejového boha vzpínáním rukou směrem k nebesům, neboť střela z kruhu vyslaná po vyhraném vhazování skončila po čisté teči Tomáše Brabce za zády jinak výborně chytajícího Schreinera, jež, stejně jako jeho protějšek Protivínský v bráně na druhé straně hřiště dělal to nejlepší, aby gólům zabránil. Kotouč se však třepetá v síti a Toyota strhává vedení na svou stranu.

Kouče Kačerů, Petra Kolečkáře, však tato situace nijak nevyvedla z míry a ve své kuchyni nápadů namíchal svým svěřencům do pití větší důraz před bránou, což plynulo ke kýženému cíli. Petr Veselý se svou typickou zarputilostí, hráčem na zádech a “mlácením obilí” ve snaze propasovat přes 20 cm tlustý beton brankáře puk do brány byl u zrodu akce, kdy se Lukáš Veselík mohl radovat z protržení své střelecké smůly a doražením odraženého puku vylétnuvšího ze skrumáže v brankovišti přímo do odkryté brány upravuje stav na 2:2. To byl však teprve začátek Veselíkova poledne. Do konce druhé třetiny, opět prokazující takticky vyspělou hru na obou stranách, se skóre neměnilo a neutuchající hlasy z kotle s obří vlajkou a tepajícím bubnem potvrzovaly gradaci utkání, které se po uplynutí doby oběma stranami vítané pro odpočinek a poradu přelilo do svého posledního dějství.

Ve třetí třetině se mělo ukázat, kdo má pevnější nervy. Bude to tým, který už tradičně hraje finále ligy sezónu co sezónu, či tým, který sahá po historickém úspěchu a obrovském překvapení, kráse play off? Znervózní Kačery vědomí, že na příští víkend už jsou naplánované výlety slíbené od října víkend co víkend trpícím manželkám nebo Toyota naopak znervózní z faktu, že na příští víkend nikdo nic domluvené nemá? Odpověď na tyto otázky se opět pokusil naznačit Veselík.

V první polovině třetí třetiny se dostal do trháku 2 na 1 společně s Petrem Veselým a znovu zafungovalo čarovné kouzlo náhody. Dobře pozičně postavený bek zmařil útočníkovu snahu o efektní nahrávku do prázdné a odrazem od jeho brusle změnil kotouč svou dráhu. Ke smůle Toyoty se přesto kotouč na hůl Petra Veselého dostal a ten překvapeného brankáře i beka uvrhl do stínu nižšího skóre přihrávkou zpět na Veselíka, jež pohodlnou dorážkou do prázdné upravuje na 3:2.

Toyota ovšem neodešla na párek a místo toho nasadila vyšší tempo. Důsledkem toho se jim naskytla přesilovka 5 na 4, během níž byla ještě vyšperkována o výhodu 2 hráčů v poli po naivním pokusu Růžičky o nezaviněné posunutí brány. Přesilovka pět na tři za stavu o gól nepříznivém se dát musí, jinak nemůžeš vyhrát, to je stará hokejová pravda, kterou určitě řekl i Jarda Jágr a Toyota toto pravidlo potvrdila. Ve chvílích, kdy po několika nebezpečných střelách vypršela výhoda 5 na 3, se Kačeři ubránili tlaku vyhozením až ke gólmanovi Protivínskému, příznivci moderního hokeje,  který na kruhu zpracoval kotouč a hledal své spoluhráče. Nebyl by to ale Veselík tohoto poledne, aby se před brankářem nezjevil jako stín, neboť jeho pokus o vystihnutí přihrávky byl úspěšný a střelec utkání tak mohl dokonat hattrick. Kotouč však při prvním pokusu o uklizení do brány požadavek zamítnul a dostal se tak na čepel Michala Veselého, jehož střela také minula cíl, nikoliv však tak špatně, aby neumožnila Veselíkovi reparát a ten tak konečně hattrick završil, čímž upravil vedení Kačerů a konečný výsledek na 4:2.

Utkání se vším všudy s jedním “ale”, chtělo by se napsat, ovšem nejde. Za to může velice nepříjemně vypadající naražení na hrazení minutu před koncem, což Toyotě zmařilo zbylé plány na zvrat v utkání. Kačeři tak dohráli zápas v početní převaze, jejíž průběh už na konečný výsledek neměl žádný vliv. Napadá mě narážka na slavné zvolání “Přepište dějiny…” a myslím, že fakt, že jeden z hlavních favoritů a dlouhodobě vynikající výkony podávající tým ukončil svou pouť již v prvním kole vyřazovací části, tak i postup Kačerů přes Toyotu do semifinále, kde vyzvou dalšího favorita Dražovice, si toto přirovnání zaslouží.  

Autorem článku je Bohumil Růžička

Komentáře

19.3.2016, 21:23 - Petr Ohniště

Zdar všem klukům co hrajou BALLH,

dneska jsem mrknul na druhou třetinu špílu mezi Kópákem a Kačerama a musím jako divák přiznat, že výkon rozhodčích byl velká mizérie, korunovaná neuznaným 3 gólem Dražovic. To ovlivňování zápasů rozhodčíma se prolíná celou play off, a je nakonec jedno jestli píská Pepa, Beny, zpěvák Safka nebo stará Blažková...

Jinak krásnej článek, autor je asi lepší spisovatel než hokejka.
Gratulace Kačerům za jejich výkony a jak všechny přelstili.
Je to jak z filmu (třeba s Bohdalkou) - mančaft kterej se celou sezónu potácí na dně tabulky, aspiruje na finále.
Je to návod pro JBS do příští sezóny - stačí trocha štěstí, hodně snahy, nabudit pár kluků co hrají celou sezónu, doplnit je šikovnejma klukama co nechodí a na střídačce trenéra s vazbama na rozhodčí a je zaděláno na úspěch.

Přál bych si do příští sezóny, aby se týmy jako Sršni, Kačeři nebo kluci z Bláhovky scházely v průběhu celého roku podobně jako na jejím konci v play off.
Byla by tak celá sezóna rozhodně kvalitnější a zajímavější a ne podprůměrná a v podstatě o ničem jako ta letošní.

Borci, těším se na další sezónu a přeju Kačerúm za ty výkony ať to dotáhnou na titul - bylo by to pro všechny asi velký překvapení.

Dík Liborovi za organizaci soutěže, Tomovi za vše co dělá pro Toyotu. Jo a vzkaz Smoukovi - minimálně u mě už se Ti to podařilo - na ten letošní náraz na mantinel si budu dlouho pamatovat - teď už jen zbývá umýt Ríšu a přelstít Radima - no a ten titul, tak třeba příští rok...

Petr Ohniště

21.3.2016, 15:47 - Bob Růžička

"Jinak krásnej článek, autor je asi lepší spisovatel než hokejka." Díky, takovou poklonu jsem si snad ani nezasloužil :)

K sobotě - řekl bych, že výkon rozhodčích byl standartní, což v této lize znamená, že během hry nemůže být spokojená ani jedna strana - puštěný fauly na obou stranách stejně jako několik nesmyslů nejsou vyjímka, ale asi můžeme být rádi, že to píská aspoň někdo, nechat si víkend co víkend nadávat za pár šušňů chce asi trochu toho srdíčka, jinak si to vysvětlit nedokážu.

Můžu ti říct, že nikdo není z vašeho vyřazení překvapenější než my, zvlášť, když jsme druhej zápas skoro celej odjeli na tři beky. O to vás to asi víc, sorry za to slovo, sere a Dražovice víc motivuje, jinak si nedovedu vysvětlit chování toho paka, který ke konci první třetiny dostalo oprávněně do konce za naprosto nesmyslný běsnění a tím pádem dostal zápas do dalších minut takovou podobu guláše, kterej´s sledoval druhou třetinu.

A když už jsme se dostali tak daleko, o titul se porveme, je možný, že taková šance se už nemusí opakovat ;)

Bob Růžička