Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

Superliga hokejbalu Ostrava - Kategorie U19

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Nová krev

titulní obrázek

6.10.2016 od Libor Grabec, 803x přečteno

BALLH jde do 18. sezóny s čerstvou energií

Již 18. ročník nejoblíbenější brněnské amatérské soutěže odstartoval uplynulý víkend. Za tu úctyhodnou dobu prošla liga mnoha změnami, ale ty letošní jsou asi největší za poslední roky. Především se zásadně změnil systém základní části, která se letos bude poprvé hrát tříkolově, i samotného play off. Pevně věříme, že tato novinka přinese soutěži větší atraktivitu a dramatičnost a pozitivní oživení.

První letošní body již byly rozdány. V sobotu proběhly tři poměrně jednoznačné zápasy, v nichž zvítězili Kačeři, Toyota a Dražovice. V neděli si potom dva body připsala šťastnější ACA za vítězství na nájezdy nad Krokodýly. Po prvním kole máme tři třígólové střelce -  Lukáše Veselíka z Kačerů, Martina Moudrého z Toyoty a Vratislava Čablu z Dražovic. První letošní čistá konta zaznamenali Radim Protivínský z Toyoty a Vladimír Schreiner z Kačerů. A máme také jasného vítěze statistiky trestů, s velkým odstupem před ostatními výtečníky zaujímá první místo Filip Šterbáček ze Sršňů, kterému se podařilo nasbírat 21,5 trestných minut.

 

Díky pilnému správci webu ahl.cz Vláďovi Schreinerovi, který na systému stále pracuje, může být letos v lize představena další atraktivní novinka – online zadávání zápisu. Časomíra už nebude používat klasické papírové zápisy, ale všechno podstatné dění na ledě bude přímo zadávat do systému. Případní návštěvníci stránek tak mohou utkání pomocí tohoto zápisu „sledovat v přímém přenosu“.

Obrovské pochvala patří současným časoměřičům Jiřímu Johnovi a Šimonu Flegrovi za to, že přechod na online zápis zvládli bez nejmenších potíží. A také za to, že na sobotním zápase Toyoty s JBS, na který tradičně chodí množství diváků, vytvořili atmosféru téměř profesionálního utkání a posunuli úroveň naší ligy zase trochu výš. Díky, jen tak dál.

 

Ve většině týmech zůstáváme na letošní sezónu bez větších změn.

Posílení jsme si v prvním kole všimli u JB Stavební. Ačkoliv tomu výsledek neodpovídá, herně držela krok s Toyotou. Tleskáme pokusu odlepit se konečně od poslední příčky tabulky a držíme palce, aby snaha vydržela a úmysl se podařil.

Druhým týmem, kde se dějí změny, jsou Kačeři. Jejich aliance s Modern Hockey vypadá na první pohled slibně a kluci se jistě budou ze všech sil snažit být týmem, se kterým bude nutno vážně počítat. V úvodním článku letošní sezóny jsme krátce vyzpovídali jejich hrajícího trenéra Petra Kolečkáře.

 

V prvním kole letošního ročníku si Kačeři smlsli na Sršních a získali první tři body. Jaký byl váš první zápas?

Petr Kolečkář: „Všichni byli plni očekávání, asi polovina hráčů týmu už dlouho nehrála nějaký pořádný zápas. Někteří na sobě neměli hokejovou výstroj už několik let. Ta velká chuť si zahrát, zakombinovat a přehrát soupeře, který se nám postavil do cesty, však byla všudypřítomná. S pohodlným vedením v zádech se navíc hraje dobře, my jsme však nepolevili a až do konce i poctivě bránili, abychom Vláďovi pomohli udržet nulu, aby hned kromě hattricku Lukáše Veselíka přistál za týden do šatny i další kastl piv.“

 

Byl jsi vedle Kačerů vidět už na konci minulé sezóny, kdy se jim jako do té doby nepříliš výraznému týmu podařilo přejít přes favorizovanou Toyotu až do semifinále. A letos jste začali více než skvěle. V čem vidíš příčinu tohoto zlepšení?

P.K.: „Ta minulá sezóna mohla dopadnout ještě minimálně o krůček lépe. Ani v semifinále nebyli Kačeři horším týmem, ale trošku toho štěstíčka při šancích v prodloužení nám scházelo. Kluci mě oslovili před play-off, abych je koučoval. Časově se to potkalo dobře, tak snad jsem jim byl něco platný. Pro novou sezónu jsme původně spíš vážně zvažovali přihlášení vlastního týmu Modern Hockey, ale nakonec jsme se domluvili, že vytvoříme společný tým Modern Hockey Kačeři. Hecnuli jsme naše letité kamarády, aby oprášili výstroj. Chceme být týmem, ze kterého jde respekt. Máme v týmu hráče, kterým je vlastní hrát na 3 pětky, krátká střídání ve vysokém tempu. Tím se chceme prezentovat, v 1. kole se nám to podařilo, ale až další průběh soutěže ukáže, zda-li to dokážeme pravidelně opakovat.“

 

Mezi amatérskými hokejisty se pohybuješ v rámci projektu Modern Hockey. Řekni nám o tom něco. Jaká je náplň vaší práce a jaké jsou vaše cíle?

P.K.: „S kamarádem Tomášem Tůmou jedeme už 4. sezónu. Děláme hokej opravdu pro každého a v jakémkoliv věku a na jakékoliv úrovni dovedností. Hokejově posuneme každého, kdo s námi začne hrát a trénovat. Od mnohých slýcháme, že jim plníme jejich dětské sny. Začali jsme kdysi jedním tréninkem týdně a sami nevěděli, co od toho přesně čekat. Dneska máme 5-7 akcí týdně, jedeme vlastní MH Superligu, kterou jsme před rokem sami vytvořili. Přibrali jsme pod svá křídla i holky hokejistky z HLC Bulldogs Brno. Naše 2 hobby týmy se účastní ligy NHL(R). Jsme však pořád otevřeni nově příchozím, zapojit se může každý, kdykoliv. Vše o nás se lze dočíst na www.modernhockey.eu .“

 

Ligy BALLH se účastníš s týmem Kačerů. Máš zkušenosti ještě z nějaké jiné soutěže v Brně ať už jako hráč, rozhodčí nebo divák? Jak bys je vzájemně ohodnotil?

P.K.: „Pro mě, jakožto bývalého dlouholetého hokejisty Krajské ligy mužů, byla celá ta síť amatérských soutěží dlouho velkou neznámou. Od chvíle, kdy jsem se dal i na rozhodčího, jsem vlastně začal zjištovat, jak se věci mají. Aspoň pár zápasů jsem pískal snad v každé soutěži. Já osobně to mám zhodnoceno takto: Nejvýše stojí logicky dvě soutěže, kde se může hrát naplno do těla, tedy BALLH a BHL. Obě soutěže už jsou fakticky postaveny z 80% na bývalých hokejistech kraje a výš. Podle mě má vyšší úroveň BALLH. Na pomyslné třetí místo bych zařadil BHHL, poté SAHL a OBL. Trošku mimo tento proud zatím stojí NHL(R), které se s MH týmy účastníme druhou sezónu. A já jsem přesvědčen, že svou prestiž už má i MH Superliga, která má tu výhodu, že se do ní může vlastně kdykoliv zapojit každý jednotlivec a my mu tam najdeme odpovídající místo.“

 

A čeho chcete letos s Kačerama dosáhnout?

P.K.: „Chceme vyhrát poslední zápas sezóny, pak si zapálit vítězné doutníky, nasadit vítězné čepice a vyrazit do města "za písničkou" :-)