Úvodní stránka. 
Česky In english
Přihlásit se přes: Facebook

1.ZÁHORSKÁ HOKEJOVÁ LIGA

Divize B      Divize C     
Divize A      Divize C     
Divize A      Divize B     
              

Pohlednice z Nymburka

titulní obrázek

13.5.2012 od Zdenka Kölblová, 133x přečteno

několik zajímavostí, které jste možná nevěděli

Nymburk se nachází asi 40 km východně od Prahy v rozlehlé polabské nížině. Město bylo založeno v druhé polovině 13.století a ve středověku se stalo významným společenským a kulturním centrem kraje. Po krvavé třicetileté válce jeho význam upadá a znovu je obnoven s vývojem železnice na konci 19.století. Nymburk se díky své poloze rychle stává důležitým dopravním železničním uzlem a zůstává jím dodnes.

 

   

 

Díky své dlouhé historii má město mnoho významných památek. Historické centrum nese název Náměstí Přemyslovců po zakladateli města Přemyslu Otakaru II. Nachází se na něm například morový Mariánský sloup, který je považován za jednu z dominant města. Zajímavostí je, že díky dobře udržovaným funkčním hradebním příkopům, kterými protékala čistá říční voda, bývalo město zasaženo morem jen málo.

 

Asi nejhezčím atributem města je ale řeka Labe. Nábřeží je upraveno jako pěší i cyklistická cesta doplněná naučnou stezkou o historii i současnosti města a okolí. V Nymburce najdete na řece i několikametrový jez a proto se zde nachází i říční plavební komora, která je jistě zajímavou atrakcí.

 

    

 

V Nymburce se narodila a vyrostla řada slavných osobností, mezi nimiž má výjimečné místo spisovatel Bohumil Hrabal. Strávíl dětství a mládí v místním pivovaře a z tohoto období čerpal námět svých děl, k nejznámějším patří Postřižiny ztvárněné ve slavném českém filmu s Magdou Vašáryovou a Jaromírem Hanzlíkem (ačkoliv film se točil v jihomorasvkých Dalešicích). Každopádně na Postřižinské pivo v Nymburce narazíte na každém kroku. Naopak s mistním nealkoholickým pivem, které nese název Střízlík, se o nás určitě nesetkal vůbec nikdo.

 

   

 

V turistickém průvodci se dočtete, že asi nejvýznamějším sportem města Nymburk je mužský basketbal (několiknásobní mistři ČR z posledních let) a dále zmiňují tým ženských fotbalistek, které jsou na tom lépe než jejich mužští kolegové :)

Hokejisté Nymburka hrají II. Ligu. Zimní stadion, kde jsme měli tu čest celý víkend pobývat, je situován kousek od labského nábřeží v sousedství hasičské stanice. Během turnaje se zde konaly hasičské závody, takže jsme měli i trochu netradiční zpestření hokejových dnů.

 

 

Během celého víkendu jsme měli štěstí na krásné téměř letní počasí, ve kterém krásy Nymburka opravdu vynikly. A na všechny z nás, kteří měli možnost procházky za střízliva a v denních hodinách, udělalo město (i přes nekonečnou rovinatou krajinu kolem) nezapomenutelný dojem.

 

 

Nazpět do článku Den druhý